Zotter Bitter Classic to klasyczna gorzka czekolada do picia.

Jakiś czas temu pisaliśmy o 2 smakowych Zotterach – chilli Bird’s Eye oraz India Masala. Dla tych, którzy chętniej niż po czekolady smakowe, sięgają po klasykę, dobrym wyborem może być klasyczna gorzka.

Do przygotowania 2 niedużych porcji gorącej czekolady użyliśmy 2 mini tabliczek Zottera, które rozpuściliśmy w kąpieli wodnej w ok. 150-180 ml śmietanki 12%.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Wystarczy do tego szklana misa oraz garnek wypełniony wrzątkiem. Zagotujcie wodę w garnku, a następnie umieśćcie w nim miskę takiej wielkości, by dało się ją w nim „zawiesić”. Wrzućcie do miski czekoladę, zaczekajcie aż z postaci stałej przejdzie w płynną, a następnie mieszajcie, stopniowo dolewając do czekolady śmietankę. Ilość dodanej śmietany zależy od tego, jak bardzo rozcieńczoną i płynną czekoladę chcecie uzyskać. Jeśli śmietany będzie mniej, gorąca czekolada będzie bardziej kremowa; jeśli więcej – bardziej płynna.

Zotter w wersji Bitter Classic jest bardzo smaczny – mało słodki, goryczkowy, o mocno kakaowym, zachęcającym aromacie. Chilli, którego obecność w składzie wynika z opisu na etykiecie, nie czuć wcale, dlatego też, żeby dodać czekoladzie charakteru, wzbogaciliśmy jej smak dodatkiem tabasco. Z mocną, pikantną nutą smakuje znakomicie.

Ocena: 89/100

Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, mączka chleba świętojańskiego, sól, chilli. Zawartość składników fairtrade 99%. Kakao – min. 78%. Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu.

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Waga 1 sztuki: 20 g, opakowania po 5 tabliczek
Cena: 37 zł za 5 sztuk, 8 zł za sztukę
Gdzie kupić: Umpa-Lumpa