• 4 marchewki
  • 4 pędy selera naciowego
  • 1 fenkuł
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g mrożonego groszku cukrowego
  • kawałek imbiru
  • pęczek pietruszki
  • kiełbaska chorizo (ok. 150 g)
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • trochę nasion kopru włoskiego i kolendry
  • trochę ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • kilka kromek dobrego chleba na tosty

Jestem zwolennikiem zup przyrządzanych „na bogato”, z dużą ilością rozmaitych warzyw i przypraw, a ten przepis jest moim ulubionym, choć często stanowi on tylko bazę wyjściową do kompozycji z wykorzystaniem innych składników (np. cukinii, botwiny, fasoli czy szpinaku), lub też rezygnacji z niektórych (wegetarianie mogą bez straty dla efektu pominąć chorizo).

Dość nietypowym składnikiem jest tu imbir; dzięki jego rozgrzewającym właściwościom zupa świetnie nada się też na chłodniejsze dni czy wieczory.

1. Chorizo pokrójcie w plasterki.

2. Pokrójcie w plasterki marchew i pędy selera (przy pomocy obieraczki do warzyw warto pozbyć się włókien z pędów).

3. Przekrojony wzdłuż fenkuł oraz przekrojoną cebulę posiekajcie w piórka.

4. Posiekajcie chilli, czosnek, obrany ze skóry kawałek imbiru oraz pędy pietruszki (liście odłóżcie na później).

5. W głębokiej patelni przysmażcie chorizo, aż zacznie się rumienić, i wytopi się sporo tłuszczu.

6. Wyjmijcie chorizo z patelni i wrzućcie warzywa – marchewkę, seler, fenkuł, cebulę, czosnek, imbir, chilli i pędy pietruszki. Wymieszajcie,  tak by warzywa pokryły się tłuszczem z chorizo, zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż zmiękną.

7. W tym czasie, utrzyjcie w moździerzu nasiona kopru włoskiego i kolendry oraz ziele angielskie i pieprz.

8. Przełóżcie warzywa do garnka, dodajcie pomidory z dwóch puszek, wino, wodę (w ilości 1,5 puszki po pomidorach), utarte przyprawy oraz wędzoną paprykę i szczyptę soli.

9. Gdy zupa zacznie się gotować, dodajcie groszek cukrowy i gotujcie jeszcze ok. 8 minut.

10. W międzyczasie posiekajcie natkę pietruszki i przygotujcie w tosterze grzanki.

11. Porcje zupy udekorujcie natką, a obok ułóżcie tost.