• 6 cukinii
  • 1-1,5 pęczka koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • litr bulionu
  • pieprz
  • 3-4 pomidory malinowe
  • świeży tymianek
  • oliwa extra vergine

Zupa krem to zawsze dobry pomysł na zagospodarowanie kilku cukinii, które mamy pod ręką.

Szybka, pyszna, gęsta i z grudkami, w których jest najwięcej smaku – czyli taka, jaką lubię najbardziej :-)

1. Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażcie na patelni, aż zmiękną.

2. Podzielcie cukinię wzdłuż na ćwiartki, wytnijcie gniazda nasienne i posiekajcie warzywo na plastry.

3. Podduście cukinię pod przykryciem na patelni, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie.

4. W tym czasie przygotujcie salsę – obrane ze skóry pomidory (najlepiej malinowe) pokrójcie na plastry i posiekajcie w drobną kostkę. Przełóżcie do miseczki, dodajcie listki świeżego tymianku, trochę posiekanego koperku oraz pieprzu. Wlejcie oliwę, wymieszajcie i odstawcie.

5. W blenderze zmiksujcie cukinię, czosnek, cebulę, koperek, pieprz i bulion. W razie potrzeby, miksujcie partiami.

6. Podgrzejcie zupę w garnku. Gotową przelejcie do talerzy lub miseczek, na środku każdej porcji dodajcie nieco salsy, a całość skropcie oliwą i udekorujcie kilkoma listkami tymianku.

Smacznego!

Zupa krem z cukinii L_07