• 12 średnich pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • dwie garście listków bazylii
  • oliwa extra vergine
  • kilka łyżeczek domowego pesto z bazylii (link w treści wpisu)
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych wegańska. 

Świetna, niezwykle esencjonalna zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych.

Zupę pomidorową przyrządzam wyłącznie latem, kiedy pomidory smakują tak obłędnie, że nie sposób im się oprzeć. Nie uznaję kompromisów w rodzaju pomidorówek podkręcanych przecierem czy bazujących na pomidorach z puszki.

Aromat pieczonych w piekarniku pomidorów i bazylii jest – uwierzcie – oszałamiający, a co świetnie pachnie, równie znakomicie smakuje. Najlepsza w tej zupie jest jej wyjątkowa esencjonalność.

Nie dodaję do niej wody i wykorzystuję wyłącznie miąższ i sok z pomidorów malinowych. Podobną zupę można oczywiście przyrządzić z pomidorów surowych (tzn. nie pieczonych), ale pieczenie wydobywa z nich zdecydowanie więcej smaku i aromatu. Polecam spróbować, warto! :-)

Bazylia oczywiście się spieka, ale chodzi tu przede wszystkim o jej aromat. Po zmiksowaniu całości smak bazylii jest w zupie wyraźnie wyczuwalny.

Tak przygotowany krem możesz podać również jako chłodnik – wówczas najlepiej zrezygnować z dodawania do zupy bazyliowego pesto.

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych wegańska

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych wegańska – PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Pomidory przekrój na pół i ułóż obok siebie w dużej brytfance. Dodaj papryczkę chilli, cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki, szóstki lub ósemki) oraz nieobrany ze skórki czosnek. Większe ząbki czosnku przekrój wzdłuż na pół.

3. Na pomidorach rozłóż liście bazylii i całość skrop porządnie oliwą.

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych wegańska

4. Wstaw pomidory do piekarnika na około 30-40 minut.

5. Upieczone pomidory wyciągnij z pieca i odstaw do ostygnięcia.

6. Usuń skórę z pomidorów (nie sprawi to żadnego problemu, będzie łatwo odchodzić sama). Zmiksuj pomidory w blenderze razem z cebulą, czosnkiem, papryczką (jeżeli będzie bardzo ostra, użyj połowy), bazylią, całym sokiem z pomidorów, który zebrał się na dnie brytfanki oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. W razie potrzeby miksuj partiami.

7. Podgrzej zupę i podawaj z domowym bazyliowym pesto.

Smacznego!

Sprawdź też:

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych wegańska

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych wegańska

Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych wegańska