• KREM:
  • 4 duże pietruszki
  • 2 selery
  • oliwa extra vergine
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 l mleka ryżowego
  • 1 litr wody (lub więcej)
  • 4 jajka z wolnego wybiegu (zerówki)
  • trochę płatków soli (tu: płatki soli z chilli)
  • trochę różowego pieprzu
  • PESTO:
  • 2 garście rukoli
  • kilka dużych orzechów nerkowca
  • kopiasta łyżka świeżo startego pecorino lub parmezanu
  • oliwa extra vergine
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Zupa krem z selera i pietruszki.

Napiszę to jeszcze raz: pieczenie wyzwala głębię smaku każdego, nawet najnudniejszego – zdawałoby się – warzywa. Nie znaczy to, że pietruszkę i seler uważam za nudne. Nic z tych rzeczy, ale upieczone z całą pewnością są po prostu najsmaczniejsze.

Takie warzywa stanowią m.in. doskonałą bazę dla zup. Krem z pieczonego selera i pietruszki smakuje znakomicie, nawet jeśli ograniczysz się tylko do jej doprawienia, a ostre pesto z rukoli oraz żółtko ugotowane tak samo, jak jajko w koszulce (fr. œuf poché) dodają całości jeszcze więcej smaku.

Jeżeli chcesz przyrządzić zupę w wersji wegańskiej, pomiń żółtko albo zastąp je np. tofu (może być podsmażone).

Pesto możesz oczywiście zrobić z innych ziół albo z ich mieszanki. Użyj tego, na co masz ochotę: bazylii, mięty, pietruszki czy kolendry.

Żółtko to najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa z odżywczego punktu widzenia część jajka, ale jeśli wolisz ugotować jajko w koszulce w całości – nic nie stoi temu na przeszkodzie.

Zupa z selera L_03

Zupa z selera L_02

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Seler i pietruszkę obierz ze skóry, pokrój na kawałki i przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą, dodaj sól, pieprz i porządną szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut lub dłużej – w zależności od wielkości kawałków.

3. Przygotuj pesto: w blenderze ręcznym (z mini przystawką*) zmiksuj rukolę, ser, orzechy oraz tyle oliwy i soku z cytryny (w proporcji pół na pół), by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dzięki dodatkowi soku z cytryny pesto będzie lżejsze i zyska fajny kwaskowaty posmak. Dopraw pieprzem. Nie dodaję soli, ponieważ ser (pecorino lub parmezan) zapewnia wystarczającą słoność. Sprawdź, czy nie potrzeba dołożyć więcej któregoś ze składników pesto.

Braun Multiquick 9_01

4. Upieczone warzywa przełóż do garnka, wlej mleko roślinne i wodę, zmiksuj na krem o pożądanej gęstości (wodę dodawaj stopniowo, w razie potrzeby dodaj jej więcej). Dopraw solą i pieprzem.

Braun Multiquick 9_02

5. Podgrzej zupę.

6. W tym czasie zagotuj wodę w garnku i oddziel żółtka od białek. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzuć do niej żółtka. Pilnuj, by żółtka nie dotykały dna garnka. Gotuj 2 minuty – w tym czasie żółtko zetnie się na zewnątrz i pozostanie płynne w środku.

7. Zupę podaj z pesto i żółtkiem, oprószoną płatkami soli oraz roztartym w dłoniach różowym pieprzem.

*Używam blendera Braun Multiquick 9 – ZOBACZ.

  • Mini przystawka do blendera jest bardzo przydatna – można w niej zmielić składniki na niewielką ilość pesto (dla 1-2 osób). Przygotowując pesto w blenderze standardowych rozmiarów, zawsze robię go więcej, a nadprogramowe ilości dodaję np. do sałatek, jajecznicy, etc. W tym przypadku mini misa blendera pozwala zrobić idealne pesto nawet z 1-2 garści rukoli, kilku orzechów i odrobiny sera (dzięki temu leniwcom taki blender może zastąpić moździerz).
  • Blender ręczny z ruchomym ostrzem activeblade sprawił, że odzyskałem wiarę w ten typ sprzętu – warzywa na zupę zmiksowałem szybko i bez siania spustoszenia w całej kuchni (żadnego zacinania się, mulenia, pryskania drobinkami warzyw, pozostawiania niezmiksowanych cząstek warzyw między ostrzami, etc). Do tej pory zamiast męczyć się z analogicznym blenderem innej marki (o mocnej pozycji na rynku) miksowałem zupy w turbo blenderze kielichowym. Wszystko wskazuje na to, że ten trudny czas dobiegł wreszcie końca 🙂

Zupa z selera L_05

Zupa z selera L_01

Zupa z selera L_06

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.