• 3 świeże filety z dorsza bez skóry
  • 150 g wędzonego łososia w kawałku
  • 200 g groszku cukrowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 litr bulionu
  • pół pęczka natki pietruszki

To szybka i pyszna zupa rybna. Możecie użyć filetów z dowolnego gatunku ryby, a groszek cukrowy zastąpić np. fasolką szparagową albo szpinakiem.

1. Usuńcie ości z filetów z dorsza i pokrójcie filety na spore kawałki.

2. Usuńcie skórę z łososia i pokrójcie go w kostkę.

3. W przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym gotujcie rozmrożony groszek cukrowy. Możecie użyć również bulionu rybnego, dostępnego np. w sklepach z azjatycką żywnością, ale ja nie przepadam za jego smakiem.

4. Po 5 minutach gotowania groszku wrzućcie do zupy łososia.

5. Zalejcie wrzątkiem makaron ryżowy.

6. Kiedy groszek cukrowy będzie gotowy (tj. po ok. 8 minutach gotowania) dorzućcie do zupy dorsza, i zamieszajcie. Filetu właściwie nie trzeba gotować, ewentualnie nie powinno to trwać dłużej niż kilkanaście sekund. Białko ryby zetnie się pod wpływem gorąca. Jeśli przetrzymacie dorsza we wrzątku zbyt długo, kawałki ryby całkiem się rozpadną.

7. Doprawcie zupę pieprzem.

8. Odcedźcie makaron i przełóżcie porcje na dno miseczek. Nalejcie zupę i udekorujcie ją pietruszką oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.