Zupa z białym winem i owocami.

Poniższy przepis jest wariacją na temat znakomitego przepisu na owoce leśne duszone w czerwonymi winie. Autorem tamtej receptury jest Pierre Koffmann, słynny szef kuchni wyróżniony trzema gwiazdkami Michelin, o którym więcej możesz przeczytać tutaj.

Tym razem kluczowym składnikiem jest wytrawne białe wino oraz odpowiednio dobrane do wina owoce, współgrające z nim między innymi pod względem kolorystycznym.

Wino dosładzam tylko miodem, ale jeśli wolisz, miód możesz zastąpić na przykład cukrem (polecam kokosowy) lub ulubionym syropem. W takim przypadku – bez dodatku miodu – przepis będzie również wegański. Słodzidła używam niewiele, ponieważ lubię, gdy wyczuwalny jest wytrawny smak wina.

Możesz użyć rzecz jasna więcej miodu albo cukru, ale pamiętaj, że podczas wskazanego w przepisie czasu owoce przegryzą się i oddadzą do wina sporo ich własnej, naturalnej słodyczy.

Moim zdaniem do tego konceptu najlepiej nadają się owoce zgrane z winem pod względem wybarwienia – skoro wino jest białe, owoce powinny być możliwie najjaśniejsze. To dlatego dodaję białe porzeczki, maliny, gruszki i śliwki. Tak czy owak, jeśli chcesz, użyj innych owoców niż proponowane przeze mnie w przepisie, to tylko jedna z opcji. Zupę doprawiam tonką, którą w razie potrzeby możesz zastąpić gałką muszkatołową. Świetnie sprawdzi się również wersja z wanilią.

Zupa z białym winem

Zupa z białym winem

Zupa z białym winem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • kilka łyżek białych porzeczek
  • 3 garście białych malin
  • 1 gruszka
  • 2 duże jasne renklody (np. ulena)
  • 1/2 ziarenka tonki (zamiast tonki może być też gałka muszkatołowa)

Zupa z białym winem – PRZEPIS:

  1. Śliwki i gruszki umyj, a następnie pokrój w niewielkie podłużne kawałki.
  2. Do garnka wlej wino, dodaj miód i tonkę. Podgrzej wino, aż miód całkiem się rozpuści, po czym gotuj je na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
  3. Do wina dodaj śliwki i gruszki. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Dodaj maliny i większość porzeczek, po czym odstaw całość na 2-3 godziny.
  5. Rozlej zupę do talerzy. Na wierzchu każdej porcji dodaj pozostałe porzeczki.

Zupa z białym winem

Zupa z białym winem