Zupa z brukselki.

Brukselka to wartościowe, zdrowe i pyszne warzywo. By się o tym przekonać, wystarczy odpowiednio je przyrządzić. To także zielona pigułka zdrowia. Jest bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zawiera cenne składniki mineralne, w tym w szczególności potas, magnez, wapń i cynk, a poza tym białko i węglowodany. Jest też doskonałym i w pełni naturalnym źródłem kwasu foliowego. Zawarte w brukselce przeciwutleniacze wspomagają naturalne procesy ochronne organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu oddechowego, mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, działają przeciwzapalnie.

Małe kapustki można przyrządzać na wiele sposobów. Idealnie nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. Są także znakomitą bazą warzywnych zup.

Poniższy przepis to prosta sezonowa zupa z brukselki, marchwi i pietruszki, która przypomina gęsty kapuśniak, jaki pamiętam z dzieciństwa 🙂

Tylko trzy główne składniki, trochę ziół, przypraw i blender, który błyskawicznie posieka wszystkie warzywa, dzięki czemu przyrządzenie zupy będzie trwać przyjemnie krótko.

Nie szczędź zupie ziół. Te one (a szczególnie majeranek) oraz przyprawy zapewniają potrawie esencjonalność i wyjątkowy smak. Zupę z brukselki trzeba dobrze doprawić.

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • ok. 600 g brukselki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego cząbru
  • garść listków pietruszki
  • 3-4 listki laurowe
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sporo pieprzu
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pimentonu lub ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka pudru grzybowego (opcjonalnie)
  • sól
  • olej do smażenia

Zupa z brukselki – PRZEPIS:

  1. Posiekaj w blenderze* brukselkę (przy pomocy odpowiedniej szatkownicy do cięcia w plasterki).
  2. Zetrzyj w blenderze marchewkę i pietruszkę (nie obieraj warzyw ze skórki, jeśli używasz młodych sztuk).
  3. W moździerzu rozetrzyj pieprz i ziele angielskie.
  4. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju. Podsmaż marchewkę z pietruszką wraz ze szczyptą soli i połową mieszanki przypraw roztartych w moździerzu.
  5. Gdy warzywa zaczną mięknąć, przełóż je do bulionu.
  6. W tej samej patelni podsmaż na oleju brukselkę do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodaj ją do bulionu.
  7. Zagotuj bulion, dodaj listki laurowe, posiekane listki cząbru, majeranek, paprykę, resztę przypraw z moździerza oraz ewentualnie sól (w zależności od tego, jak słony jest Twój bulion). Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  8. Na koniec dodaj do zupy natkę pietruszki.
  9. Przed podaniem zupy wyłów z niej listki laurowe.

*Używam blendera Braun Multiquick 9

Sprawdź też:

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.