- 2 pęczki botwiny
- 2-3 małe buraki (z botwiny)
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- czerwona cebula
- 1/2 pora
- 2 małe cukinie
- 1 żółta cukinia
- 3 pomidory
- puszka (400 g) pomidorów
- bazylia
- koperek
- sól, pieprz
- ostra papryka
Doskonały przepis na zupę z letnich warzyw.
Najbardziej lubię gęste zupy, zawierające w sobie mnóstwo różnorodnych warzyw. Im jest ich więcej, tym lepiej.
Zwykle warzywną bazę zupy podsmażam na patelni do miękkości, jednak tym razem zdecydowałem się gotować warzywa od samego początku w zupie, dodając po kolei nowe składniki, począwszy od najtwardszych (pokrojonych najcieniej jak się da) i wymagających najdłuższego gotowania, a skończywszy na najdelikatniejszych. W ten sposób zyskujemy na czasie, przygotowując kolejne składniki, wtedy gdy wcześniej dodane już się gotują.
1. W garnku zagotujcie ok. 1,8 – 2 litrów wody oraz dodajcie puszkę pomidorów.
2. W tym czasie, przy pomocy mandoliny lub płaskiego noża do sera, pokrójcie obrane ze skóry marchewki i buraki na cienkie plasterki; dodajcie je do zupy. Doprawcie zupę solą.
3. Posiekajcie seler, pędy botwiny (drobno) i cebulę oraz dodajcie do zupy.
4. Posiekajcie dobrze umytego pora (bez brzydszych zielonych części) i dodajcie do zupy.
5. Gotujcie zupę, aż warzywa zaczną mięknąć, i wtedy dodajcie małe cukinie, pokrojone na grubsze plasterki, kawałki żółtej cukinii (bez gniazda nasiennego) oraz kawałki pomidorów bez skóry.
6. Doprawcie zupę pieprzem i ostrą papryką, dodajcie posiekany koperek i liście bazylii, i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
Smacznego!
Ojejciu jejciu, smak lata!
Doskonała zupa. Zapisałam, jutro i tak planowałam odwiedzić ryneczek przy gdańskiej hali targowej. A że w domu akurat mam główkę młodej kapusty, to dodam parę drobno posiekanych listków.
Smacznego! :-)
Zrobilam, jest pysznie :-)
Ciekawy wpis, chętnie odwiedze twojego bloga jeszcze nie raz, zapraszam do mnie
:)
super
Lato, przyjdź