• 2 pęczki botwiny
  • 2-3 małe buraki (z botwiny)
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • czerwona cebula
  • 1/2 pora
  • 2 małe cukinie
  • 1 żółta cukinia
  • 3 pomidory
  • puszka (400 g) pomidorów
  • bazylia
  • koperek
  • sól, pieprz
  • ostra papryka

Doskonały przepis na zupę z letnich warzyw.

Najbardziej lubię gęste zupy, zawierające w sobie mnóstwo różnorodnych warzyw. Im jest ich więcej, tym lepiej.

Zwykle warzywną bazę zupy podsmażam na patelni do miękkości, jednak tym razem zdecydowałem się gotować warzywa od samego początku w zupie, dodając po kolei nowe składniki, począwszy od najtwardszych (pokrojonych najcieniej jak się da) i wymagających najdłuższego gotowania, a skończywszy na najdelikatniejszych. W ten sposób zyskujemy na czasie, przygotowując kolejne składniki, wtedy gdy wcześniej dodane już się gotują.

1. W garnku zagotujcie ok. 1,8 – 2 litrów wody oraz dodajcie puszkę pomidorów.

2. W tym czasie, przy pomocy mandoliny lub płaskiego noża do sera, pokrójcie obrane ze skóry marchewki i buraki na cienkie plasterki; dodajcie je do zupy. Doprawcie zupę solą.

3. Posiekajcie seler, pędy botwiny (drobno) i cebulę oraz dodajcie do zupy.

Zupa warzywna L_03

4. Posiekajcie dobrze umytego pora (bez brzydszych zielonych części) i dodajcie do zupy.

5. Gotujcie zupę, aż warzywa zaczną mięknąć, i wtedy dodajcie małe cukinie, pokrojone na grubsze plasterki, kawałki żółtej cukinii (bez gniazda nasiennego) oraz kawałki pomidorów bez skóry.

6. Doprawcie zupę pieprzem i ostrą papryką, dodajcie posiekany koperek i liście bazylii, i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie.

Smacznego!

Zupa warzywna L_01

Zupa warzywna L_04

Zupa warzywna L_02