Zupa z ziemniaków i jarmużu.

Toskańska zupa z ziemniaków i jarmużu to fajny pomysł na bardzo smaczną i rewelacyjnie rozgrzewającą jesienną potrawę. Bazę zupy stanowią cztery podstawowe składniki, tj. ziemniaki, fasola, cavolo nero (jarmuż) i pomidory.

W klasycznych przepisach na tę zupę tradycyjnie używa się jarmużu cavolo nero, ale w razie potrzeby możesz zastąpić go zwykłym jarmużem. Pamiętaj, że jarmuż toskański jest twardszy i wymaga dłuższego czasu gotowania. Jeśli użyjesz jarmużu zwykłego, dodaj go do zupy nieco później.

Pomidory bawole serce sprawdzają się tu idealnie, ponieważ zawierają więcej miąższu i mniej wody niż  pomidory innych odmian. W razie potrzeby możesz jednak użyć innych pomidorów – na przykład dojrzałych, pełnych smaku malinówek lub pomidorów ananasowych. Nie gotuj pomidorów zbyt długo – kawałki powinny pozostać w całości.

Do zupy możesz dodać również trochę suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się tymianek oraz cząber – klasyczna przyprawa do potraw z fasolą.

Oliwa jest doskonałym nośnikiem smaku i znakomicie komponuje się z fasolą i jarmużem. Jeżeli jednak chcesz przyrządzić bardziej postną wersję, możesz ją pominąć.

Zupa z ziemniaków i jarmużu

Zupa z ziemniaków i jarmużu

Zupa z ziemniaków i jarmużu – SKŁADNIKI:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 1 duży pęczek cavolo nero (jarmuż toskański)
  • ok. 100 g fasoli (Piękny Jaś)
  • 2 pomidory (bawole serce)
  • kilka listków laurowych
  • mała garść różnokolorowego pieprzu
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 suszone papryczki piri piri
  • sól
  • ok. 2 litrów wody
  • oliwa extra vergine

Zupa z ziemniaków i jarmużu – PRZEPIS:

  1. Namocz fasolę (zalej w garnku taką ilością wody, by całkowicie pokryła fasolę) i odstaw na 12 godzin.
  2. Do garnka wlej ok. 2 litrów wody, dodaj odcedzoną fasolę, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Podgrzej, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i gotuj fasolę przez około godzinę.
  3. W tym czasie oderwij łodygi od liści jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki. Obierz ziemniaki ze skóry i pokrój na spore kawałki.
  4. Na około 20-25 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy jarmuż. Następnie, po 5-10 minutach od dodania jarmużu, dodaj do zupy ziemniaki (w zależności od wielkości kawałków) wraz z porządną szczyptą soli.
  5. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na spore kawałki. Dodaj do zupy na ok. 2 minuty przed końcem gotowania. Kawałki pomidorów nie powinny się rozgotować.
  6. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.
  7. Wyjmij z zupy listki laurowe i papryczki piri piri, dodaj chlust oliwy, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Zupa z ziemniaków i jarmużu