Bakaliowe risotto z rakiją.
Bakaliowe risotto z rakiją to przepis na rewelacyjny kremowy ryż gotowany tak jak risotto, tyle że z dodatkiem „pijanych” bakalii. Ryż na risotto, czyli Carnaroli (zobacz) gotuję podobnie jak typowe risotto, choć nie dodaję żadnych tradycyjnych składników, takich jak cebula czy wytrawne białe wino. W przypadku tego risotto, nie trzeba również mieszać go tak, jak klasycznego risotto.
Używam mleka roślinnego z orzechów laskowych, ponieważ jest bardzo smaczne, a jednocześnie lekkie (zwłaszcza w porównaniu z tłustym kokosowym), a przy tym doskonale pasuje do pozostałych dodatków. W razie potrzeby sięgnij po inny mleczny zamiennik, na przykład mleko migdałowe czy ryżowe.
Magicznym składnikiem w tym przepisie jest rakija z pigwy. Rakija to tradycyjny bałkański destylat produkowany z owoców. Ten popularny napój alkoholowy wytwarza się z różnych owoców dostępnych w regionie, między innymi z winogron, śliwek, gruszek, brzoskwiń czy fig. W Polsce wysokiej jakości rakije znajdziesz (i zamówisz online) tutaj, w prowadzonym przez Chorwata sklepie internetowym.
Suszone śliwki i morele wspaniale chłoną smak pigwowej rakiji, której delikatne nuty wyczuwalne są w gotowym risotto. Wiśnią na torcie jest tu super aromatyczny i słodko-kwaskowaty gęsty sos w kolorze palonego karmelu, który przygotowuję na bazie soku z limonki, miodu oraz rakiji pozostałej po namaczaniu owoców. Przepyszne danie na bazie klasycznego ryżu do risotto, które dla nas jest znakomitym zimowym deserem na gorąco (dla dorosłych). I rozgrzewa jak złoto!
Bakaliowe risotto z rakiją – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 200 g ryżu Carnaroli
- po 10 suszonych niesiarkowanych moreli i wędzonych śliwek (u mnie: sechlońska)
- około 100-150 ml rakiji
- 2 kopiaste łyżki drobno posiekanych blanszowanych migdałów
- 500 ml mleka (u mnie: roślinne z orzechów laskowych)
- 500-600 ml wrzątku
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki płynnego miodu (u mnie: górski wielokwiat z El Hierro)
- mała garść grubo posiekanych pistacji, niesolonych
- oliwa extra vergine
- trochę soli Maldon
Bakaliowe risotto z rakiją – PRZEPIS:
- Suszone śliwki i morele przekrój na połówki albo ćwiartki (w zależności od wielkości) i przełóż do miseczki. Zalej rakiją i odstaw na 2-3 godziny. Co jakiś czas przemieszaj, a gdy owoce wchłoną większość płynu, dolej trochę więcej rakiji lub wody.
- W głębokiej patelni podsmaż na oliwie ryż (przez kilka minut, mieszając), aż ziarna staną się częściowo przezroczyste. Wlej część wrzątku i gotuj ryż, mieszając.
- Ugotuj ryż jak risotto, dolewając kolejne porcje płynu – najpierw wody, a później mleka. Gotuj, aż zużyjesz cały płyn (około 20-25 minut lub nawet nieco dłużej). Pod koniec gotowania, wlewając ostatnią porcję mleka, dodaj do ryżu posiekane migdały.
- Na kilka minut przed końcem gotowania risotto, w małym rondlu zacznij podgrzewać sok z dwóch limonek, alkohol odlany z suszonych owoców oraz miód. Gotuj do momentu, aż odparujesz część płynu, ale niezbyt długo – powinno pozostać co najmniej sześć dużych łyżek płynu. W razie potrzeby dodaj więcej miodu, rakiji lub wody.
- Gotowy ryż powinien mieć gładką, kremową konsystencję. Dopraw go szczyptą soli, zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj do ryżu pijane suszone owoce.
- Przełóż ryż z owocami do misek, polej sosem z rondla i posyp grubo posiekanymi pistacjami, gotowe! (jeżeli masz tonkę, dopraw nią całość na koniec).