• ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
  • 2 garście nerkowców
  • 1 duży banan
  • sok z aceroli (Premium Rosa, 250 ml)

Dziś owsianka w wersji dla osób z nietolerancją laktozy.

Najczęściej przygotowuję owsiankę na mleku półtłustym z obniżoną zawartością laktozy (przykład: owsianka z żurawiną i cantucci). Druga, bardziej radykalna opcja to zastąpienie mleka sokiem owocowym (tu: sok z jabłek i aceroli, bez dodatku cukru).

1. W niedużym garnku podgrzejcie sok.

2. Do gorącego soku dodajcie płatki owsiane i pokrojonego w cienkie plasterki banana, zamieszajcie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie i odstawcie na 5 minut.

3. Dodajcie nerkowce, zamieszajcie, przełóżcie porcje do misek i udekorujcie dodatkowo plasterkami banana i orzechami.

Smacznego!