Banany z serem dojrzewającym.

Ten nietuzinkowy deser, doskonale łączący tak nieoczywiste składniki, jak banany i długo dojrzewający ser, podpatrzyliśmy na Maderze w położonej u stóp klifu restauracji Fajã dos Padres sąsiadującej z organiczną farmą o tej samej nazwie, do której można dotrzeć tylko via kolejka linowa (teleférico de Fajã dos Padres). Desery zamawiamy sporadycznie i właściwie tylko wtedy, kiedy coś odstaje od standardu na tyle, że przyciągnie naszą uwagę. Na Azorach był to ananas w likierze ananasowym (prosty patent: plaster ananasa marynowany w likierze, majstersztyk), a na Maderze banany z dojrzałym serem. W karcie deser opisany był jako „banany z serem” i, szczerze mówiąc, założyliśmy, że będzie to coś z bananem i queijo fresco, ponieważ świeże twarożkowe serki to jedyne sery, jakie wytwarza się lokalnie na Maderze. Inne sery docierają tutaj z Azorów, które są głównym „dostawcą” mleka dla Portugalii oraz z kontynentalnej części kraju. Tymczasem, kiedy talerz trafił na stolik, okazało się, że banany z serem to pyszne, mało słodkie, organiczne banany uprawiane w Fajã dos Padres podane z wyrazistym, długo dojrzewającym serem São Jorge z Azorów, rodzynkami i miodem eukaliptusowym. Doskonały pomysł!

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Z naszego punktu widzenia to nie ciasta czy inne banały typu panna cotta lub czekoladowy mus, ale właśnie tego typu patenty to recepta na deser idealny. Nie ma tu mąki ani cukru. Nie ma skomplikowanej receptury. Jest za to intuicyjne połączenie tego, co pyszne i lokalne. Bananów*, których plantacje pokrywają większość południowej części wyspy. Miodu z eukaliptusa, który porasta Maderę jak chwast. I wspaniałego sera São Jorge z Azorów, który smakuje tak dobrze, że w 2019 przywieźliśmy z São Miguel kilka kilogramów, a na Maderze pałaszowaliśmy go m.in. na szlakach.

Połączenie sera z owocami to oczywiście sprawdzony patent, ale wciąż raczej niechętnie praktykowany w restauracjach. Moją wersję deseru uzupełniają – jako odstępstwo od oryginału – niezastąpione pistacje i świeży tymianek. Rewelacja, bardzo polecam!

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Banany z serem dojrzewającym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 małe banany jak najlepszej jakości
  • kawałek długo dojrzewającego wyrazistego sera (tu: Lourais – nasz ulubiony ser z Azorów, na Maderze kupisz go w Queijaria da Avó w Funchal, znajdziesz tam również ser São Jorge)
  • 4 łyżeczki płynnego miodu eukaliptusowego (lub innego)
  • garść grubo posiekanych pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • trochę listków świeżego tymianku

Banany z serem dojrzewającym – PRZEPIS:

  1. Banany posiekaj w plasterki i ułóż na talerzach w dwóch rzędach.
  2. Skrop owoce miodem i dodaj niewielkie kawałki sera, pistacje i tymianek.
  3. W razie potrzeby skrop jeszcze odrobiną miodu, smacznego!

*Madera wytwarza przeszło 10 ton bananów rocznie, a ok. 80% produkcji trafia do kontynentalnej Portugalii. Pozostałe 20% konsumuje sama wyspa. Bananowce różnych odmian owocują niemal przez cały rok, ale największy wybór bananów znajdziesz na wyspie od września/października do grudnia. Najlepsze warunki do uprawy bananów panują w południowej części wyspy, gdzie ulokowana jest większość plantacji (do tzw. linii bananowej, czyli do wysokości ok. 200 m npm).

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery

Banany z serem dojrzewającym - nietuzinkowy deser z Madery