- 1 kg batatów
- ok. 80 -100 g suszonych wiśni
- trochę mielonej łagodnej papryki
- trochę świeżo startej tonki
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- olej kokosowy do smażenia
Bataty z patelni z suszonymi wiśniami.
Bataty pokrojone w kostkę i smażone lub duszone na niewielkiej ilości tłuszczu – tak najczęściej (zwykle na szybką kolację w tygodniu, po pracy) przyrządzam to doskonałe warzywo.
Bataty miękną, lekko się karmelizują, a ich słodki smak nabiera dodatkowej głębi za sprawą dobranych przypraw; w zależności od nastroju – mniej lub bardziej pikantnych oraz mniej lub bardziej aromatycznych.
Bataty zwykle przyrządzam saute, czasem jednak dorzucam do nich jakiś dodatkowy składnik.
Pyszne, polskie, mocno kwaskowate suszone wiśnie* bardzo dobrze komponują się ze słodkimi ziemniakami, polecam więc przynajmniej od czasu do czasu skusić się na taką właśnie wersję.
W razie potrzeby wiśnie można zastąpić na przykład suszoną miechunką (sprawdź też przepis: DYNIA Z MIECHUNKĄ).
PRZEPIS:
- Bataty obierz ze skóry i pokrój w niewielką kostkę.
- W dużej głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć bataty. Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż pod przykryciem ok. 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków ziemniaków.
- Co kilka minut przemieszaj bataty, a na 5 minut przed końcem smażenia dodaj suszone wiśnie.
CZYTAJ TEŻ: Przyprawy, które warto znać
*Polecam suszone wiśnie na wagę, dostępne w Hali Mirowskiej. Są nie tylko bardzo smaczne, wyraźnie kwaskowate i niedosładzane, ale też zaskakująco soczyste.
Uwielbiam bataty! Zazwyczaj dodaję do nich tymianek :) szkoda, że nie należą do superfoods :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
Moim zdaniem bataty spokojnie można uznać za superfoods ?
Jakie przyprawy polecasz, żeby trochę podostrzyć ten pyszny zestaw?
Imbir, pieprz, paprykę – tu może niekoniecznie pimenton, ale na przykład mielone chilli.