• 1 miska:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki słonecznikowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 miska:
  • 2 łyżki masła kokosowego - nierafinowanego i organicznego (stopionego, tu: Kokonati)
  • 1 łyżka mleka
  • rozgniecione dojrzałe banany (1 szklanka = ok. 2-3 bananów, w zależności od wielkości)
  • 1 ubite jajko
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • trochę startej skórki z limonki

Bezglutenowy chleb z orzechami włoskimi. Pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Chleb jest tak smaczny, że spokojnie można go jeść bez dodatków, jak ciasto.

My najczęściej tak właśnie go jemy – nie jesteśmy amatorami ciast, a ten chleb z powodzeniem może zastępować słodkie wypieki. Przy okazji jest zdecydowanie zdrowszy – nie zawiera ani cukru, ani glutenu.

Użyta tu mąka słonecznikowa jest naturalnie słodka w smaku (i to wyraźnie!), dlatego moim zdaniem nie ma potrzeby dodawać do chleba cukru.

Jeśli jesteś innego zdania, możesz dodać kilka łyżek cukru (nie więcej niż pół szklanki).

Jako dodatku możesz użyć dowolnych orzechów albo np. rodzynek lub innych suszonych owoców.

Chleb bananowy glufree L_02

PRZEPIS:

1. W jednej misce wymieszaj składniki suche, tj. mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.

2. Dojrzałe banany rozdrobnij widelcem na miazgę.

3. Ubij jajko na gładką masę.

4. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła (oleju) kokosowego.

5. W drugiej misce połącz pozostałe składniki, tj. banany, masło kokosowe, mleko, jajko, skórkę z limonki i orzechy włoskie.

6. W pojemniku do wypieku chleba umieść obydwie masy – najpierw suchą, później mokrą.

7. Wstaw pojemnik z mieszanką do wypiekacza i nastaw program <szybkie pieczenie> (u mnie: 1:40 min).

Smacznego!

Chleb bananowy glufree L_03