- 1 miska:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki słonecznikowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 miska:
- 2 łyżki masła kokosowego - nierafinowanego i organicznego (stopionego, tu: Kokonati)
- 1 łyżka mleka
- rozgniecione dojrzałe banany (1 szklanka = ok. 2-3 bananów, w zależności od wielkości)
- 1 ubite jajko
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- trochę startej skórki z limonki
Bezglutenowy chleb z orzechami włoskimi. Pyszny i łatwy w przygotowaniu.
Chleb jest tak smaczny, że spokojnie można go jeść bez dodatków, jak ciasto.
My najczęściej tak właśnie go jemy – nie jesteśmy amatorami ciast, a ten chleb z powodzeniem może zastępować słodkie wypieki. Przy okazji jest zdecydowanie zdrowszy – nie zawiera ani cukru, ani glutenu.
Użyta tu mąka słonecznikowa jest naturalnie słodka w smaku (i to wyraźnie!), dlatego moim zdaniem nie ma potrzeby dodawać do chleba cukru.
Jeśli jesteś innego zdania, możesz dodać kilka łyżek cukru (nie więcej niż pół szklanki).
Jako dodatku możesz użyć dowolnych orzechów albo np. rodzynek lub innych suszonych owoców.
PRZEPIS:
1. W jednej misce wymieszaj składniki suche, tj. mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
2. Dojrzałe banany rozdrobnij widelcem na miazgę.
3. Ubij jajko na gładką masę.
4. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła (oleju) kokosowego.
5. W drugiej misce połącz pozostałe składniki, tj. banany, masło kokosowe, mleko, jajko, skórkę z limonki i orzechy włoskie.
6. W pojemniku do wypieku chleba umieść obydwie masy – najpierw suchą, później mokrą.
7. Wstaw pojemnik z mieszanką do wypiekacza i nastaw program <szybkie pieczenie> (u mnie: 1:40 min).
Smacznego!
Mniam!
Upiekłam, faktycznie wyszedł slodziutki, dałam 3 łyżki cukru, następnym razem zrobię bez ;)
O, dzięki, dzięki. Tego mi było trzeba.
Takich przepisów mi trzeba, jest szansa na więcej?
Chlebuś :)
Jak ciasto powiadasz… no to trzeba będzie spróbować!
Jaki fajny przepis do maszyny!
To jak to jest, chleb czy ciasto? ;)
Świetny
fajny
Piekę dziś
Piekę dziś!
Takie chlebki lubię
Mmm, wygląda smakowicie, cudowny ma kolor :)
To zasługa przede wszystkim kakao:-)
Ale kakao nie widac na liscie skladnikow ;) to jak – ma byc czy nie? ;)
A skąd pomysł, że kakao ma tu być?:-) Wielu składników nie ma na liście;-) Ten chleb nie zawiera kakao, więc siłą rzeczy nie ma go rownież w jego składzie.
W odpowiedzi na komentarz ‚gin’ o pieknym kolorze sam napisales, ze to zasluga kakao ;))))
Okej, moj błąd, pomyliły mi się przepisy:-) Mąka daje taki kolor.
super chleb, piekłam w piekarniku i wyszedł rewelacyjny!!! dziękuje
Zawsze do usług;-) pozdrawiam
Chleb jest mistrzowski, po co komu gluten ;)
Polecam dodać miód zamiast cukru dla wszystkich tych którzy jednak wolą to ciasto troszkę slodsze :) możecie również opruszyc je cynamonem :) pyszka!
Dobry pomysł ?