Bimbache Blanco 2021.

Bimbache Blanco 2021 DO El Hierro

Bimbache Vinícola to mikro projekt winiarski uruchomiony 2018 roku na El Hierro. Stoją za nim Rayco Fernández i Silvia Viot, ci sami, którzy w 2017 roku założyli winiarnię Puro Rofe na Lanzarote. Z uwagi na powiązania osobowe, Bimbache można uznać za coś na kształt filii Puro Rofe (obydwie inicjatywy działają w ramach jednej spółki Valientes Vinos), tym bardziej, że przedsięwzięcie to prowadzone jest niejako z doskoku, a założyciele pojawiają się w Bimbache wtedy, gdy wymagają tego okoliczności (cykl życia winnic, winiarnia, etc.). Nazwa projektu – Bimbache – nawiązuje do tradycyjnego określenia pierwotnych mieszkańców El Hierro.

Dla tych, którzy nie wiedzą: El Hierro to cudna, najmniejsza (tylko 278 km2), najbardziej wysunięta na południowy zachód, a co najważniejsze najrzadziej odwiedzana górzysta wulkaniczna wysepka w archipelagu Kanarów o wyjątkowej kulturze i dość krwawej historii (przed hiszpańską konkwistą Kanary zamieszkiwali żyjący w symbiozie z naturą Guanche), która do dziś pozostaje zaciszną magiczną krainą, nietkniętą pazerną łapą masowej turystyki. El Hierro jest symbolem spokoju i wyizolowania w jak najlepszym tego słowa znaczeniu, a przy okazji stanowi też nieskończone źródło urokliwych zakątków i siedlisko wyjątkowej kultury. Od 2000 r. cała wyspa – podobnie zresztą jak azorska Graciosa – ma status Rezerwatu Biosfery Unesco. Oznacza to między innymi, że El Hierro korzysta wyłącznie z odnawialnych źródeł energii i jest w pełni samowystarczalna energetycznie, a wszystkie produkowane tu jedzonka (w tym przede wszystkim wina i sery) powstają w ultra czystym organicznym środowisku. Choć jest to najmniejsza (zamieszkana) wyspa w archipelagu Kanarów, wyróżnia ją niezwykła bioróżnorodność genetyczna winnic. El Hierro to autentyczny winiarski raj i rezerwat unikalnych rodzimych odmian o niezwykle bogatej różnorodności gleb i mikroklimatów. Bimbache produkuje rzemieślnicze wina w niskich nakładach, ma własną ekologiczną winnicę, a poza tym, jak wielu innych wyspiarskich producentów, korzysta ze wsparcia drobnych lokalnych plantatorów winorośli.

Winifikacja w skrócie: górskie uprawy na glebach wulkanicznych, owoce z ręcznego zbioru, delikatne tłoczenie i naturalna fermentacja na rodzimych drożdżach, 12 miesięcy starzenia częściowo w stalowych kadziach i częściowo w beczkach z austriackiego dębu. Minimalny dodatek siarki przed butelkowaniem, butelkowane bez filtracji i klarowania. Cały proces jest możliwie nisko interwencyjny dla uzyskania jak najpełniejszej ekspresji szczepów i terroir.

Bimbache blanco to kupaż kilku białych odmian endemicznych dla El Hierro, w którym pierwsze skrzypce grają Vijariego blanco i Listán blanco (Palomino), dopełnione innymi lokalnymi szczepami (Gual, Baboso blanco i Forastera blanca). Cytrynowozłote w kolorze, w aromacie moc cytrusów (limonka, cytryna, satsuma) i żółtych owoców pestkowych. Na podniebieniu znów rozgrzane słońcem soczyste owoce z lekko dymną nutą i doskonała mineralna tekstura. Bardzo pyszne wino!

Nazwa: Bimbache Blanco 2021
Kraj: Hiszpania
Region: Islas Canarias, El Hierro
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: Vijariego blanco, Listán blanco, Gual, Baboso blanco, Forastera blanca (Forastera Gomera)
Moc: 13%
Wino kupiliśmy tutaj

Bimbache Blanco 2021 DO El Hierro

Bimbache Blanco 2021 DO El Hierro

Bimbache Blanco 2021 DO El Hierro