Bób ze szpinakiem i koprem włoskim.
Patelnia pełna pysznych zielonych warzyw przy minimalnym nakładzie czasu i wysiłku, z kilku podstawowych składników? Proszę bardzo! Zawsze prosto, nigdy prostacko :-) To nieskomplikowane i ultra sezonowe danko pozwala zużyć dowolne ilości świeżego szpinaku, który doskonale komponuje się z bobem i fenkułem. To w zupełności wystarcza, a jeżeli masz pod ręką cebulę, szalotkę lub czosnek i nie wyobrażasz sobie szpinaku bez tych dodatków, dorzuć je do warzyw. Szpinak lubi ostre, wyraziste przyprawy, więc nie żałuj pieprzu. Świetnie sprawdza się tu także papryczka piri piri, którą w razie potrzeby możesz zastąpić świeżym chilli, najlepiej zielonym.
W tym prostym przepisie sprawdzi się zarówno świeży bób, jak i (domowy) mrożony, a szpinak może być dowolny – zarówno młody o drobnych liściach, jak i trochę starszy.
Bób ze szpinakiem i koprem włoskim – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:
- ok. 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki)
- ok. 400 g świeżego szpinaku
- średni fenkuł (koper włoski)
- garść koperku
- pieprz, roztarty w moździerzu
- suszona papryczka piri piri, roztarta w moździerzu
- sól, roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Bób ze szpinakiem i koprem włoskim – PRZEPIS:
- Jeżeli używasz szpinaku o dużych liściach, przelej je wrzątkiem na durszlaku, by nieco zmniejszyły objętość i odstaw do odcieknięcia.
- Ugotowany bób (ok. 3 minuty, czytaj też: Jak gotować bób?) ostudź pod zimną bieżącą wodą, po czym obierz ze skórki.
- Na patelni podduś na oliwie posiekany fenkuł, aż zacznie mięknąć. Dodaj bób i podsmaż przez chwilę.
- Dodaj liście szpinaku i duś całość, mieszając, tak długo aż szpinak straci objętość w pożądanym stopniu.
- Danie dopraw solą, pieprzem i papryczką piri piri. Dodaj posiekany koperek i skrop oliwą.
- Jeżeli jesz tak jak my, bób ze szpinakiem traktuj jako samodzielny posiłek, na przykład szybki wegański obiad po pracy. Jeżeli jesz inaczej, tak przyrządzone warzywa możesz podać jako side dish.