Bób ze szpinakiem i koprem włoskim.

Patelnia pełna pysznych zielonych warzyw przy minimalnym nakładzie czasu i wysiłku, z kilku podstawowych składników? Proszę bardzo! Zawsze prosto, nigdy prostacko :-) To nieskomplikowane i ultra sezonowe danko pozwala zużyć dowolne ilości świeżego szpinaku, który doskonale komponuje się z bobem i fenkułem. To w zupełności wystarcza, a jeżeli masz pod ręką cebulę, szalotkę lub czosnek i nie wyobrażasz sobie szpinaku bez tych dodatków, dorzuć je do warzyw. Szpinak lubi ostre, wyraziste przyprawy, więc nie żałuj pieprzu. Świetnie sprawdza się tu także papryczka piri piri, którą w razie potrzeby możesz zastąpić świeżym chilli, najlepiej zielonym.

W tym prostym przepisie sprawdzi się zarówno świeży bób, jak i (domowy) mrożony, a szpinak może być dowolny – zarówno młody o drobnych liściach, jak i trochę starszy.

Bób ze szpinakiem i koprem włoskim

Bób ze szpinakiem i koprem włoskim

Bób ze szpinakiem i koprem włoskim – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

  • ok. 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki)
  • ok. 400 g świeżego szpinaku
  • średni fenkuł (koper włoski)
  • garść koperku
  • pieprz, roztarty w moździerzu
  • suszona papryczka piri piri, roztarta w moździerzu
  • sól, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Bób ze szpinakiem i koprem włoskim – PRZEPIS:

  1. Jeżeli używasz szpinaku o dużych liściach, przelej je wrzątkiem na durszlaku, by nieco zmniejszyły objętość i odstaw do odcieknięcia.
  2. Ugotowany bób (ok. 3 minuty, czytaj też: Jak gotować bób?) ostudź pod zimną bieżącą wodą, po czym obierz ze skórki.
  3. Na patelni podduś na oliwie posiekany fenkuł, aż zacznie mięknąć. Dodaj bób i podsmaż przez chwilę.
  4. Dodaj liście szpinaku i duś całość, mieszając, tak długo aż szpinak straci objętość w pożądanym stopniu. 
  5. Danie dopraw solą, pieprzem i papryczką piri piri. Dodaj posiekany koperek i skrop oliwą.
  6. Jeżeli jesz tak jak my, bób ze szpinakiem traktuj jako samodzielny posiłek, na przykład szybki wegański obiad po pracy. Jeżeli jesz inaczej, tak przyrządzone warzywa możesz podać jako side dish.

Bób ze szpinakiem i koprem włoskim