Caprese z truskawkami.
Skoro klasyczna caprese jest sałatką z owocami (pomidory to przecież owoce), dlaczego latem nie dodać do niej malin lub truskawek? Otóż to, nic nie stoi temu na przeszkodzie, a smak pysznej caprese tylko na tym zyska.
Genialna w swej prostocie sałatka caprese co do zasady nie wymaga zbyt wiele zachodu. Wystarczą składniki dobrej jakości, a lekki twist w postaci truskawek i malin tylko doda jej smaku i uroku. Używam pomidorów kilku odmian w różnych kolorach, by sałatka prezentowała się ładniej, ale nie jest to niezbędne. Kluczowe są wygrzane w słońcu soczyste pomidory oraz kremowa mozzarella. Zamiast bazylii dodałem miętę, która lepiej współgra z truskawkami. Do tego kilka malin, szczypta pieprzu Red Kampot* i oczywiście jak najlepsza oliwa extra vergine.
Sprawdź też: Caprese na opak
*możesz użyć zwykłego czarnego pieprzu, jednak tu świetnie pasują bardziej złożone aromatyczne odmiany.
Caprese z truskawkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- mozzarella di bufala, 2 sztuki
- pomidory ananasowe, 2 sztuki
- pomidory Bawole serce, 2 sztuki
- kilka garści truskawek
- kilka malin
- 2 gałązki mięty
- ⅓ łyżeczki pieprzu Red Kampot, rozgniecionego w moździerzu
- sól Maldon (w razie potrzeby, ja nie dodaję do caprese soli)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Caprese z truskawkami – PRZEPIS:
- Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój owoce w ćwiartki. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
- Na dwóch talerzach ułóż plastry pomidorów i mozzarelli. Posyp truskawkami i dodaj po kilka malin na porcję.
- Całość skrop oliwą. Posyp pieprzem i, w razie potrzeby, solą oraz listkami mięty (większe listki posiekaj), gotowe.