Caprese z truskawkami.

Skoro klasyczna caprese jest sałatką z owocami (pomidory to przecież owoce), dlaczego latem nie dodać do niej malin lub truskawek? Otóż to, nic nie stoi temu na przeszkodzie, a smak pysznej caprese tylko na tym zyska.

Genialna w swej prostocie sałatka caprese co do zasady nie wymaga zbyt wiele zachodu. Wystarczą składniki dobrej jakości, a lekki twist w postaci truskawek i malin tylko doda jej smaku i uroku. Używam pomidorów kilku odmian w różnych kolorach, by sałatka prezentowała się ładniej, ale nie jest to niezbędne. Kluczowe są wygrzane w słońcu soczyste pomidory oraz kremowa mozzarella. Zamiast bazylii dodałem miętę, która lepiej współgra z truskawkami. Do tego kilka malin, szczypta pieprzu Red Kampot* i oczywiście jak najlepsza oliwa extra vergine.

Sprawdź też: Caprese na opak

*możesz użyć zwykłego czarnego pieprzu, jednak tu świetnie pasują bardziej złożone aromatyczne odmiany.

Caprese z truskawkami

Caprese z truskawkami

Caprese z truskawkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • mozzarella di bufala, 2 sztuki
  • pomidory ananasowe, 2 sztuki
  • pomidory Bawole serce, 2 sztuki
  • kilka garści truskawek
  • kilka malin
  • 2 gałązki mięty
  • ⅓ łyżeczki pieprzu Red Kampot, rozgniecionego w moździerzu
  • sól Maldon (w razie potrzeby, ja nie dodaję do caprese soli)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Caprese z truskawkami – PRZEPIS:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój owoce w ćwiartki. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
  2. Na dwóch talerzach ułóż plastry pomidorów i mozzarelli. Posyp truskawkami i dodaj po kilka malin na porcję.
  3. Całość skrop oliwą. Posyp pieprzem i, w razie potrzeby, solą oraz listkami mięty (większe listki posiekaj), gotowe.

Caprese z truskawkami

Caprese z truskawkami

Caprese z truskawkami