Cataplana z ośmiornicą.
Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie, przypominające muszlę. Działa jak tradycyjny szybkowar, w którym składniki gotują się naprawdę krótko. Dzięki niewielkiej ilości dodanych płynów warzywa w praktyce gotują się na parze. W rezultacie, choć idealnie miękną, zachowują jednocześnie zarówno kształt (nie rozpadają się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. Cataplana to także nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera).
Cataplana jest bardzo uniwersalnym daniem. Można przyrządzić ją z rybą, owocami morza, mięsem albo w wersji wegańskiej – wyłącznie z warzywami.
W przypadku duszenia dań w cataplanie obowiązują dwie podstawowe zasady:
(1) składniki układa się warstwowo, oraz
(2) używa się bardzo niewiele płynu – zwykle wystarcza tylko trochę wina. Składniki mają gotować się we własnych sokach. Podobnie jak w szybkowarze, nie otwieraj pokrywy w trakcie, by sprawdzić stan zawartości przed upływem przewidzianego czasu. Nie znaczy to oczywiście, że nie można przedłużyć gotowania, jeżeli któryś ze składników okaże się niegotowy – w takim przypadku po sprawdzeniu stanu potrawy wystarczy zamknąć cataplanę i gotować dalej.
Kolejność układania warzyw w cataplanie lub garnku do pewnych granic może ulegać zmianom (np. marchew i seler bez problemu można zamienić miejscami), ale pomidory zawsze powinny znajdować się na dnie naczynia. Są najbardziej soczyste, a zawarta w nich woda sprawia, że składniki cataplany gotują się szybko i idealnie. Ziemniaki z kolei najlepiej ułożyć na samej górze (pod papryką). One są w cataplanie najważniejszym warzywem, a dzięki takiemu umiejscowieniu pięknie ugotują się na parze.
Cataplana z ośmiornicą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 duży pomidor malinowy (albo 2 mniejsze)
- 2 szalotki
- kilka cebulek perłowych lub innych małych cebulek (opcjonalnie)
- 2 nieduże korzenie pasternaku lub pietruszki
- 1-2 marchewki, np. pomarańczowa i żółta
- 2-4 ziemniaki (w zależności od wielkości)
- 2 papryki, najlepiej różnokolorowe
- 1 papryczka chilli
- 2 duże macki ośmiornicy (ok. 500 g)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
- duża garść solirodu (opcjonalnie) lub kolendry
Cataplana z ośmiornicą – PRZEPIS:
- W cataplanie ułóż kolejno warstwami: pokrojone pomidory, półtalarki cebuli, marchew i pietruszkę posiekane w cienkie plasterki, ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, pokrojoną paprykę i chilli oraz grubo posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
- Na wierzchu ułóż ośmiornicę oraz przekrojone na pół cebulki.
- Wlej wino i porządny chlust oliwy.
- Zamknij cataplanę i gotuj – bez otwierania – około 20 minut. W razie potrzeby gotuj nieco dłużej. Pamiętaj: nie otwieraj cataplany w trakcie gotowania.
- Zgaś ogień i odczekaj 3 minuty, zanim otworzysz cataplanę. Posyp wierzch soliródem, który doda jeszcze więcej słonego, morskiego smaku i podawaj.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 04-05/2019)