Cebulowa – szybki patent na cebulową bez łez i zgrzytania zębów. 

Cebulowa to wspaniała zimowa zupa, pod jednym wszakże warunkiem: ktoś musi posiekać cebulę za mnie. Nie znoszę siekać cebuli ręcznie, choć tak się jakoś składa, że robię to dość często, ale na szczęście nigdy w tak dużych ilościach. Jedną szalotkę można jeszcze przeżyć, ale stos cebuli na zupę cebulową to już nieludzkie wyzwanie. Życie warto sobie ułatwiać, dlatego od czarnej roboty mam Magimix. Kiedy więc trzeba uporać się z niebezpiecznie dużą porcją surowej cebuli, korzystam z robota, który niechcianą pracę wykonuje za mnie w dosłownie kilka chwil. Działa błyskawicznie, a do tego gwarantuje „no more tears”.

Używam trzech rodzajów cebuli, by smak był pełniejszy i bardziej urozmaicony. Dobierz takie cebule, do jakich masz dostęp. Warto dorzucić na przykład szalotki, nie warto natomiast rezygnować z czerwonej cebuli, która wraz z winem i czarnym czosnkiem nadaje całości nasyconego i intensywnego koloru. Zamiast świeżego czosnku używam czarnego (fermentowanego), ponieważ zdecydowanie bardziej lubię jego smak. Jeżeli wolisz, dodaj czosnek surowy (ok. 4-5 ząbków lub więcej, wedle uznania). Wino wzbogaca smak, dodaje głębi i generalnie jest bardzo wdzięcznym składnikiem, który dodaje gotowaniu rumieńców bez względu na to, co akurat przyrządzasz. Lubię wino w kuchni i nie przestanę :-) W braku wytrawnego czerwonego wina dodaj do zupy białe – cebulowa przyjmie każde, a efekt w obydwu wariantach będzie więcej niż satysfakcjonujący. Jeżeli postanowisz zrezygnować z wina, spróbuj czy zupa nie jest nieco za słodka i w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie dobrego octu (np. z sherry albo jabłkowego).

Tradycyjny sposób podawania cebulowej to zupa z zatopioną na wierzchu grzanką zapiekaną z serem. W mojej – bezglutenowej – wersji pomijam chleb i zostawiam ser. Provolone pięknie się rozpuszcza tworząc pyszną serową skorupkę, a jeżeli pominiesz ser zupa będzie wegańska (pamiętaj wtedy, by cebulę smażyć na oliwie lub oleju, nie na maśle).

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa – SKŁADNIKI na 6 porcji:

  • ok. 1 kg cebuli (u mnie: odmiana jabłkowa)
  • po ok. pół kg czerwonej cebuli oraz cebuli czosnkowej (łącznie 1 kg)
  • 6 ząbków czarnego czosnku (fermentowanego)
  • 2 kiszone jabłka (antonówki)
  • 6 listków laurowych
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • kopiasta łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól roztarta w moździerzu
  • ok. 1 litra wody (w razie potrzeby trochę więcej lub trochę mniej)
  • oliwa extra vergine
  • dowolna ilość ładnie topiącego się sera (tu: Provolone, dobrze sprawdzi się również Gruyere czy mozarella)

Cebulowa – PRZEPIS:

  1. Przy pomocy odpowiedniej tarczy tnącej do robota kuchennego Magimix posiekaj cebulę w piórka.
  2. Połowę cebuli podsmaż na oliwie (lub na maśle) w głębokiej patelni wraz z trzema listkami laurowymi, co jakiś czas mieszając (ok. 5 minut). Przykryj patelnię i duś cebulę ok. 30 minut, co pewien czas mieszając, po czym przełóż cebulę wraz z listkami laurowymi do garnka. W ten sam sposób uduś drugą partię cebuli wraz z pozostałymi listkami laurowymi oraz czarnym czosnkiem roztartym na pastę.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Do garnka z cebulą wlej wodę i wino, dodaj przyprawy i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez ok. 20-30 minut – cebula powinna całkiem zmięknąć.
  5. Dodaj jabłka pokrojone w dość małe kawałki i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
  6. Przelej zupę do naczyń do zapiekania. Wierzch posyp świeżo startym Provolone lub innym serem. Wstaw pod górną grzałkę piekarnika na około 15 minut, aż ser rozpuści się i ładnie zrumieni. Podawaj gorące.

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa

Cebulowa - wspaniała zimowa zupa