Cédric Perraud Goccia Rosso 2022.
Kiedy poznaliśmy historię Cédrica Perraud, od razu zapragnęliśmy spróbować jego win. Cédric urodził się w Clisson, uroczym francuskim miasteczku na południowy wschód od Nantes, które na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat zyskało światową sławę dzięki festiwalowi Hellfest. Dziadek Cédrica, jak wielu innych mieszkańców tych okolic, prowadził rodzinną mikro winnicę, uprawiając między innymi Melon de Bourgogne i produkując biały wytrawny Muscadet. Cédric, po zakończeniu rolniczej edukacji, zdobywał doświadczenie w różnych regionach winiarskich Francji, Włoch, Hiszpanii i Portugalii, aż wreszcie znalazł swoje miejsce na ziemi i osiedlił się w cieniu ognistej góry. Zafascynowany Etną i ideą uprawy winorośli na czynnym wulkanie, wybrał wybrzeże Sycylii na swój nowy dom. Tutejsze wulkaniczne gleby są niezwykle żyzne, bogate w minerały z przeszłych i trwających erupcji, a niższe zbocza Etny pokrywają sady i winnice.
Winiarnia Perraud, założona w 2017, znajduje się na północno-zachodnim zboczu Etny, nieopodal wioski Randazzo. Cédric mieszka w małym kamiennym domku ulokowanym pośrodku jednej z jego mikro winnic, a piwnicę dzieli z innym winiarzem. Perraud uprawia łącznie 1,5 hektara winorośli na kilku małych działkach na wysokości 600-850 m npm. Cztery z nich znajdują się w Randazzo (na północny zachód od Etny), a dwie w Milo (na wschód od Etny), przy czym parcele w Milo obsadzone są białymi szczepami. Wszystkie winnice Perraud bazują na mieszanych nasadzeniach, co oznacza, że jego wina odmianowe powstają z owoców zbieranych z różnych działek. Pierwszym rocznikiem Cantina Cédric Perraud był 2019. Winiarnia działa na niewielką skalę, wytwarza łącznie około 4000 butelek rocznie. Przy całym niskointerwencyjnym podejściu do pracy w winnicy i winiarni Cédric jest zdania, że Etna nie sprzyja produkcji win bez dodatku siarczynów i dodaje minimalne ilości przy butelkowaniu (<25 mg/l).
Goccia Rosso 2022 wyprodukowano w 100% z Nerello Mascalese, odmiany, która prawdopodobnie wywodzi się z Sycylii, i jest jedną z głównych czerwonych odmian uprawianych na zboczach Etny. Grona zebrano pod koniec września z kilku działek okalających Randazzo (prowincja Catania), tradycyjnie obsadzonych mieszanką odmian uprawianych przy użyciu techniki Alberello (krzew w kształcie kielicha, bez rusztowania). Z Nerello Mascalese powstaje Goccia, a wszystkie inne odmiany winogron z tych samych winnic trafiają do wina o nazwie Altro, o którym więcej niebawem.
Goccia to spontaniczna fermentacja z 10-dniową maceracją i około 9-10 miesięcy dojrzewania w stalowych zbiornikach. Wino ma piękny jasny rubinowy kolor. W aromacie bogactwo dojrzałych czerwonych owoców ze szczyptą przypraw i pyłu wulkanicznego, w ustach cudownie wytrawne i ujmująco świeże, lekko pikantne, z delikatnymi taninami. Średnie ciało, świetna kwasowość i trwały owocowy posmak z wyraźnie zaznaczoną goryczką. Przepyszne, niezwykle pijalne wino, które powinno trafiać na rynek w litrowych butelkach. Etna we francuskiej interpretacji ma moc!
Nazwa: Cédric Perraud Goccia Rosso 2022 IGP Terre Siciliane
Kraj: Włochy
Region: Sycylia, Etna
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Szczep: 100% Nerello Mascalese
Abv: 13,5%