Chipsy bananowe – suszone banany bez dodatków!

Chrupkie chipsy bananowe to po prostu pyszne, naturalnie suszone banany. Nie ma w nich dodatku cukru, słodkich syropów, tłuszczu ani konserwantów*. To czyste owoce, podsuszone na chrupko w dehydratorze, które dzięki prostocie przygotowania są doskonałą – i zdrową – roślinną przekąską. Chipsy z bananów świetnie sprawdzą się również jako dodatek do potraw, na przykład do ceviche, curry, muesli, owsianki czy sałatki. Warto mieć je zawsze pod ręką, szczególnie zimową porą!

Do krojenia bananów w dość grube plastry (ok. 3,5 mm) używam jednej z kilku nakładek do krajalnicy Zyle. To bardzo praktyczny kuchenny gadżet w ofercie Ronic, dzięki któremu pięknie i błyskawicznie pokroisz warzywa i owoce. Używając krajalnicy przygotujesz plastry i słupki warzyw lub owoców do suszenia, frytki do smażenia lub pieczenia, skroisz warzywa na zupę lub posiekasz je na sałatkę – szybko i idealnie, a co najważniejsze bez ryzyka zacięcia, ponieważ krajalnicę skonstruowano tak, by chronić użytkownika przed przypadkowym zranieniem – elementem zestawu jest m.in. bezpieczny uchwyt na warzywa i owoce. Więcej info o krajalnicy znajdziesz tutaj.

*Tylko robiąc chipsy bananowe samodzielnie w domu można w pełni zdać sobie sprawę, jak bardzo dosładzane są ich sklepowe odpowiedniki. W suszonych bananach z paczki cukru jest co najmniej 20-25%, a do tego dochodzą rafinowane oleje i aromaty.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe – SKŁADNIKI:

  • ok. 14-16 bananów, w zależności od wielkości – taka ilość wystarcza do zapełnienia wszystkich 6 tac mojego dehydratora Zyle Express II

Chipsy bananowe – PRZEPIS:

  1. Banany obierz ze skóry i pokrój na mandolinie w cienkie, ok. 3-4 mm plasterki.
  2. Rozłóż plasterki na tacach dehydratora w jednej warstwie, tak by na siebie nie zachodziły; powietrze powinno swobodnie krążyć wokół zawartości tac.
  3. Susz w temperaturze 60 stopni C przez ok. 8-10 godzin lub nieco dłużej. Czas suszenia każdorazowo zależy od modelu dehydratora, grubości plasterków bananów i dojrzałości owoców – im słodsze, tym dłużej się suszą. W trakcie suszenia raz czy dwa możesz obrócić tace dehydratora.
  4. Gotowe chipsy przechowuj w temperaturze pokojowej.

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – cokolwiek kupisz, zapłacisz mniej!

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe

W ten sam sposób możesz ususzyć chipsy z gruszki:

Chipsy z gruszki