- 300 g mąki owsianej bezglutenowej (mogą być też zmielone płatki owsiane)
- 2 średnie jajka (rozkłócone)
- 5 bananów
- 60 g nerkowców (posiekanych)
- 60 g orzechów laskowych (posiekanych)
- 2 laski wanilii (ziarenka)
- 130 ml oleju ryżowego lub rzepakowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- miąższ z 2 marakui (przetarty przez sitko)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy – bez cukru.
Chlebek bananowy z orzechami i marakują – bezglutenowy
To jeszcze jeden przepis na banalnie prosty w przygotowaniu chleb bananowy, który moim zdaniem tak naprawdę więcej wspólnego ma z ciastem :-) niż z chlebem w klasycznym rozumieniu. Pisałem o tym zresztą dawno temu przy okazji tego wpisu.
Chleb jest pyszny, naturalnie słodki za sprawą bananów i pełen chrupiących orzechów, dlatego najlepiej traktować go jak zdrowsze od tradycyjnego ciasto. Z drugiej strony, świetnie smakuje też przełamany wytrawnym dodatkiem, takim jak np. owczy lub kozi ser (albo inny o wyrazistym smaku). Znakomicie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser.
Możesz użyć dowolnych orzechów, ziaren lub pestek (np. słonecznika, dyni, quinoa) albo na przykład miechunki, jagód goji, rodzynek lub innych suszonych owoców. Wybierz takie bakalie, jakie lubisz najbardziej.
Soda jest w tym przepisie niezbędna, dlatego nie pomijaj jej ani nie zastępuj innym składnikiem.
Poniższy przepis to odpowiedź na napływające od Was regularnie i od dawna prośby o przepis na chleb bananowy w wersji bez chlebowego wypiekacza. Najczęściej powtarzane pytania brzmiały: po pierwsze, ile piec w zwykłym piekarniku oraz po drugie, w jakiej temperaturze? Odpowiedź na obydwa znajdziecie poniżej. Udanego pieczenia! :-)
Sprawdź też przepisy bezglutenowe na:
Chlebek bananowy bezglutenowy najlepszy – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, soda, sól).
- Banany obierz ze skóry i starannie rozgnieć w misce widelcem.
- Do suchych składników dodaj składniki mokre (miąższ bananowy, miąższ z marakui, jajka, wanilia, olej) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj posiekane orzechy i wmieszaj je w masę przy pomocy szpatułki.
- Przelej masę na chleb do formy keksowej (u mnie: forma silikonowa).
- Piecz ok. 60 minut (w razie potrzeby nieco dłużej) – do suchego patyczka.
Przepis jest prosty jak bułka z masłem, a chleb jest pyszny jak ciasto.
Smacznego!
Zazwyczaj piekę chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej ale od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie wersja bezglutenowa. Trochę się obawiałam, że bez glutenu chlebek nie wyjdzie ale jak widać wychodzi rewelacyjnie :)
Zgadzam się z autorem, że jest to chyba najprostsze ciasto na świecie i w dodatku bardzo smaczne. I fakt, soda jest niezbędna.
Chleb bananowy bez glutenu udaje się bardzo dobrze, warto tylko zaczekać z krojeniem aż przestygnie:-)
Jakiej mąki owsianej używasz?
Odpowiedź znajdziesz w tym wpisie: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/
tylko jedna marakuja?
Dwie. Możesz dodać więcej, np. zamiast mleka kokosowego (6 powinno być OK).
Czy można zastąpić czymś marakuję?
Marakuja pełni przede wszystkim rolę przyprawy – ma niezwykły aromat. Można po prostu ją pominąć albo zamiast niej dodać łyżkę musu z gruszek, jabłek, etc.
Hej!
Ktora maka bezglutenowa zastapi dobrze owsiana? Ryzowa sie nadaje?
Ryżowa zbyt mocno chłonie wilgoć, chleb wyjdzie za suchy. Zamiast owsianej użyłbym kasztanowej lub ewentualnie np. jaglanej.
Faktycznie ten chlebek bananowy najlepszy ze wszystkich które jadłam, ale z marakują smakuje najlepiej. Bez marakui to już nie to samo. W okresie letnim marakuja w Krakowie nie osiągalna?
A zamiast jajek (nie mam akurat) 2 łyżki chia? Czy jak pominę jajka całkowicie to też będzie ok?
pozdrawiam!
Nie sprawdzałem jeszcze wersji z chia zamiast jajek, ale wydaje mi się, że powinno być OK. Chia to generalnie sprawdzony zamiennik jajek, trzeba tylko dobrać proporcje.
Ja mam pytanie odnośnie mleka kokosowego – czy można zamiast tego dodać zwykłe mleko, albo jogurt grecki? Czy może lepiej tak jak powyżej wspomniano – więcej marakui w zamian za mleko? :)
Można – najlepiej użyj mleka albo soku z marakui w ilości zastępującej mleko kokosowe.
Czy ktos probowal zastapic jajka? czym i w jakich proporcjach?
Jajko możesz zastąpić wegańskim „jajkiem”, o którym wspominam w tym przepisie: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciasteczka-orzechowe-slodzone-daktylami/
czym jajka zastapic i w jakich ilosciach?
Jajko możesz zastąpić wegańskim „jajkiem”, o którym wspominam w tym przepisie: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciasteczka-orzechowe-slodzone-daktylami/
Czy mozna mąkę owsiana zastapic maka gryczaną?
Jakie są wymiary użytej keksowki ?
Można, najlepiej mąką gryczaną z kaszy niepalonej (jasnej). To keksówka silikonowa, 26 x 12 x 6 cm
Ja daję marakuję z pestkami, świetnie chrupie się je po upieczeniu. Dodaję też całe orzeszki laskowe -garść- na wierzch ciasta, tak dodatkowo. Chcę spróbować z tej masy ciasta zrobić bułki lub babeczki. Czy już próbowaliście?
Nie, ale bułki / muffiny powinny się udać bez problemu:-) Masa na chleb jest łatwa w obsłudze.
Rewelacja, dzisiaj upiekłam!
Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej ❤️
Bardzo się cieszę, pozdrawiam!
Rewelacja! Dzisiaj upiekłam.
Pachniało obłędnie, a smak <3
Najlepszy chlebek na świecie, co zrobię, nie mogę się nadziwić smakiem i prostotą. Czasami dorzucę coś od siebie, zawsze wychodzi. Niebo w gebie😍dzięki za super przepis.
Bardzo proszę, smacznego!
To danie wygląda na prawdziwy hit!