Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami.
Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami to prosta sałatka z samych surowych warzyw (z zielonymi szparagami włącznie), dzięki czemu całość jest przyjemnie świeża i orzeźwiająca. Tak smakowałaby wiosna, gdyby była uprzejma wreszcie się pojawić… Jeżeli masz akurat pod ręką domowe kimchi, również świetnie sprawdzi się w zestawieniu ze świeżymi warzywami.
Do tak przyrządzonych warzyw możesz dodać zarówno jajka marynowane w ciemnym sosie sojowym (przepis), jak i w sosie rybnym (przepis). Kleisty ryż idealnie nadaje się do formowania w kulki, a w jego braku możesz podać sałatkę z porcją ryżu w misce. Ryż doskonale przełamuje ostrość i generalnie łagodzi intensywne smaki w sałatce.
Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
Warzywa
- 2-3 marchewki
- pęczek rzodkiewki
- 2 małe kalarepy
- 8 zielonych szparagów
- papryczka chilli
- 2 łyżki sezamu
- garść listków kolendry
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3-4 marynowane jajka z tego przepisu
Dodatki
- 200 g tajskiego ryżu jaśminowego
- pół pęczka szczypiorku
Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu (im bardziej kleistego ryżu użyjesz, tym lepiej).
- Przy pomocy odpowiedniej tarczy tnącej do robota kuchennego Magimix (grubość szatkowania – 1) posiekaj na cieniutkie plasterki marchew, kalarepę i rzodkiewki.
- Poszatkowane warzywa przełóż do miski. Dodaj zielone szparagi posiekane w cienkie plasterki (główki szparagów przekrój wzdłuż na połówki), drobno posiekane chilli i grubo posiekane listki kolendry.
- Do warzyw wlej sok z limonki, olej sezamowy i sos sojowy. Dodaj ziarna sezamu. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Sałatkę podziel na porcje i przełóż do misek. Na wierzchu ułóż po kilka połówek jajek na porcję.
- Ugniatając w palcach ryż (i uwalniając w ten sposób skrobię) uformuj z ryżu małe kulki wielkości czekoladowych trufli i ułóż na wierzchu. Porcje posyp posiekanym szczypiorkiem. Pycha!