Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami.

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami to prosta sałatka z samych surowych warzyw (z zielonymi szparagami włącznie), dzięki czemu całość jest przyjemnie świeża i orzeźwiająca. Tak smakowałaby wiosna, gdyby była uprzejma wreszcie się pojawić… Jeżeli masz akurat pod ręką domowe kimchi, również świetnie sprawdzi się w zestawieniu ze świeżymi warzywami. 

Do tak przyrządzonych warzyw możesz dodać zarówno jajka marynowane w ciemnym sosie sojowym (przepis), jak i w sosie rybnym (przepis). Kleisty ryż idealnie nadaje się do formowania w kulki, a w jego braku możesz podać sałatkę z porcją ryżu w misce. Ryż doskonale przełamuje ostrość i generalnie łagodzi intensywne smaki w sałatce.

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

Warzywa

  • 2-3 marchewki
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 małe kalarepy
  • 8 zielonych szparagów
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki sezamu
  • garść listków kolendry
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3-4 marynowane jajka z tego przepisu

Dodatki

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu (im bardziej kleistego ryżu użyjesz, tym lepiej).
  2. Przy pomocy odpowiedniej tarczy tnącej do robota kuchennego Magimix (grubość szatkowania – 1) posiekaj na cieniutkie plasterki marchew, kalarepę i rzodkiewki.
  3. Poszatkowane warzywa przełóż do miski. Dodaj zielone szparagi posiekane w cienkie plasterki (główki szparagów przekrój wzdłuż na połówki), drobno posiekane chilli i grubo posiekane listki kolendry.
  4. Do warzyw wlej sok z limonki, olej sezamowy i sos sojowy. Dodaj ziarna sezamu. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  5. Sałatkę podziel na porcje i przełóż do misek. Na wierzchu ułóż po kilka połówek jajek na porcję. 
  6. Ugniatając w palcach ryż (i uwalniając w ten sposób skrobię) uformuj z ryżu małe kulki wielkości czekoladowych trufli i ułóż na wierzchu. Porcje posyp posiekanym szczypiorkiem. Pycha!

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami

Chrupiące warzywa z jajkiem i ryżowymi kulkami