Ciasto migdałowe z pistacjami (bez mąki).
Ciasto migdałowe z pistacjami smakuje absolutnie obłędnie, ponieważ łączy w sobie wszystko, co najlepsze – doskonałe kremowe jak toffi daktyle Medjool, chrupkie pistacje, migdały oraz suszone figi. Jakby tego wszystkiego było mało, całość dodatkowo podbija masło. Taki zestaw składników sprawia, że bakaliowo-maślany smak gotowego deseru zapisuje się w pamięci na długo. Ba, na zawsze!
Przepis jest bardzo prosty, a lista składników krótka, dzięki czemu zakochasz się w nim nawet nie od pierwszego kęsa, a od pierwszego wejrzenia ;-)
Ciasto najlepiej upiec wtedy, kiedy spodziewasz się gości – w przeciwnym razie istnieje spore ryzyko, że zanim się obejrzysz, spałaszujesz je sam/-a… Jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednej porcji. Ten deser wystawia silną wolę na naprawdę ciężką próbę :-)
Ciasto migdałowe z pistacjami upiekłem (z niewielkimi zmianami) na podstawie przepisu z książki Divine Food wydanej przez Gestalten, o której wspominałem w opublikowanym niedawno przepisie na znakomite jajka pieczone w oliwie. Zamiast białego cukru dodałem organiczny cukier kokosowy, a przy okazji – względem oryginalnego przepisu – zmniejszyłem ilość cukru z podanych w książce 170 g do 100 g. Taka ilość w zupełności wystarcza do ubicia jajek z cukrem. Cukier kokosowy, który w smaku najbardziej przypomina solony karmel, pasuje tu idealnie i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.
Placek piekę w tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm.
Ciasto migdałowe z pistacjami – SKŁADNIKI na 8 dużych porcji:
- 200 g migdałów (zmielonych)
- 150 g daktyli Medjool (waga bez pestek) porwanych na kawałki
- 150 g suszonych fig (tu: małe figi hiszpańskie) pokrojonych na kawałki
- 100 g niesolonych pistacji (w całości, bez łupinek)
- 200 g ghee (lub masła), rozpuszczonego
- 100 g cukru kokosowego (albo zwykłego)
- 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 5 kropel amaretto (opcjonalnie)
Ciasto migdałowe z pistacjami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Jajka z cukrem dodaj do misy miksera i ubijaj do momentu, aż uzyskasz błyszczącą i puszystą masę. Jeżeli użyjesz cukru kokosowego (zgodnie z moją propozycją), gotowa masa cukrowo-jajeczna będzie wyglądać nieco inaczej niż jajka ubite z tradycyjnym, białym rafinowanym cukrem. Jej kolor będzie karmelowy. Jajka z cukrem możesz również ubić w mikserze ręcznym.
- Nie wyłączając miksera powoli wlej do misy rozpuszczone masło i miksuj do pełnego połączenia składników.
- Stopniowo dodaj zmielone migdały wraz z amaretto, miksując do pełnego połączenia składników.
- Wyłącz mikser. Dodaj do misy daktyle, figi i pistacje. Wmieszaj je w masę przy pomocy szpatułki.
- Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie: średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, możesz to zrobić.
- Przelej masę do tortownicy i wygładź wierzch szpatułką.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 50 minut, aż ładnie się zrumieni. Ciasto z cukrem kokosowym, który nie tylko smakuje jak solony karmel, ale ma również karmelową barwę, będzie mieć ciemniejszy kolor, a cukier na jego krawędziach mocniej się skarmelizuje – ZOBACZ. Tak ma być.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do pełnego ostygnięcia. Ja po ok. godzinie zdejmuję obręcz z tortownicy, odstawiam ciasto na noc w temperaturze pokojowej i kroję następnego dnia.
- Zaparz kawę, na przykład w chemexie i ciesz się, że możesz zjeść coś tak dobrego :-)
- Przechowuj ciacho w temperaturze pokojowej (do 4 dni), osłonięte np. ochronną parasolką do owoców.
WOW, jest w nim wszystko, co kocham :D Będzie pieczone :D
?
Upiekę z przyjemnością, uwielbiam takie ciasta.
I jeszcze pytanie gdzie można kupić tę książkę, dużo jest tam przepisów na ciasta i ogólnie desery?
Szymon podaje we wpisie link do amazon.co.uk
Kupiłem na brytyjskim amazonie (kupuję tam większość anglojęzycznych książek), ale w Polsce też można zamówić, np. w empiku. Tak czy owak, kurs funta jest teraz na tyle atrakcyjny, że bardziej opłaca się amazon.
Książka zawiera przepisy z podziałem na regiony (z dodatkowymi zdjęciami, opowieściami i informacjami, które wykraczają poza same przepisy), w związku z czym nie ma jednego rozdziału poświęconego wyłącznie słodkościom. Desery rozrzucone są po całej książce, a jest ich łącznie ok. 25-30, może trochę więcej.
Czesc! Czy zamiast masla mozna dodac olej kokosowy?
Nie próbowałem, więc nie mogę zagwarantować, że ciasto z olejem kokosowym zamiast masła tak samo wyrośnie.
Cudowne ciasto migdałowe!!!
Nie mogę zaprzeczyć:-) smakuje bajkowo!
Mam uczulenie na migdały. Czy można by tu zamienić je na zmielony słonecznik? Co myślisz? Ew. Dodać aromatu migdałowego ??
Po takiej zmianie zarówno smak, jak i kolor może wyjść nieciekawy. Tak czy owak, możesz spróbować, do odważnych świat należy;-)