- ok. 700 g dyni piżmowej (butternut)
- 3-4 marchewki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 100 g ryżu basmati
- 2 czerwone cebule
- 8 pieczarek
- ok. 800 ml mleka kokosowego dobrej jakości
- średni pęczek kolendry
- mały kawałek imbiru
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka fenkułu
- 1 łyżeczka kolendry
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Curry z dynią i innymi warzywami z dodatkiem ryżu.
Tego rodzaju wegańskie curry przygotowuję w domu dość często. Szczególnie jesienią i zimą, ponieważ świetnie rozgrzewa, a do tego robi się je dość szybko i można przyrządzić je właściwie z dowolnych warzyw, jakie w danym momencie ma się w zasięgu ręki albo takich, które pozostały po przygotowaniu innych potraw.
Wystarczy więc trzymać w spiżarce specjalnie na takie okazje karton (albo od razu kilka) dobrej jakości mleka kokosowego, pamiętając zarazem także o tym, że mleko kokosowe to jednak spora dawka kalorii. Ponadto, curry zawsze możesz przygotować więcej i odgrzać je na drugi dzień.
Takie curry ‚na szybko’ różnią się od siebie dodatkami, ale zawsze smakują równie dobrze i doskonale sprawdzają się szczególnie w chłodniejsze dni. W tym przepisie takim dodatkowym składnikiem są pieczarki, których kilka sztuk pozostało mi w lodówce. Jeśli w danym momencie mam świeże chilli (a zwykle mam) używam świeżego, a jeśli nie – sproszkowane także sprawdza się bez problemu.
Przygotowując tego typu curry zazwyczaj nie zawracam sobie głowy robieniem pasty – jej składniki i tak finalnie lądują w garnku.
PRZEPIS:
- Obrane marchewki przekrój wzdłuż na pół i posiekaj. Posiekaj seler naciowy oraz cebulę i łodygi kolendry.
- W garnku lub w głębokim rondlu podpraż przyprawy – gorczycę, fenkuł, kminek i kumin. Gdy gorczyca zacznie strzelać, wlej olej i wrzuć posiekane warzywa. Wymieszaj i dodaj starty na tarce imbir oraz pozostałe przyprawy – sól, pieprz, chilli, garam masala i roztartą w moździerzu kolendrę. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlej mleko kokosowe i zwiększ ogień. Gdy mleko będzie bliskie stanu wrzenia, przykryj garnek i duś przez 10 minut.
- W tym czasie obierz dynię ze skórki i pokrój na nieduże kawałki. Oczyść pieczarki, usuń zewnętrzną skórkę (jeśli chcesz) i pokrój grzyby na ćwiartki lub połówki. Użyj również nóżek.
- Do curry dodaj ryż, dynię i pieczarki. W razie potrzeby wlej niewielką ilość wrzątku.
- Przykryj garnek i duś 20 minut.
- Spróbuj, czy warzywa są miękkie, ryż ugotowany, a curry doprawione. Dodaj grubo posiekaną kolendrę, wymieszaj i podawaj.
Uwielbiam curry w każdym wydaniu, wegańskie, rybne, mięsne. Na pewno zrobię:)
Kremowe curry to najlepszy comfort food
Ale cudo ???
Dzięki!:-)
Cześć w sobotę:) Prawie codziennie tu zaglądam, mnóstwo dań zrobiłam, wiele innych stanowi dla mnie nieustanną inspirację do eksperymentów i łączenia smaków. To curry wygląda fantastycznie:)
Cześć, zapraszam jak najczęściej:-)
Ryż jaśminowy zamiast basmati będzie OK?
Tak
Ratujesz mi życie, kiedy kolejny raz będąc na obczyźnie zastanawiam się, co gotować, co gotować… W tym tygodniu będzie u nas dynia :) P.S. A może jakiś myk, jak szybciej obrać dynię ?
Dynię obiera się szybko? ale gdybyś miała problem, możesz zastąpić ją batatami:
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/curry-z-batatami-i-fenkulem/
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/curry-z-jablek-i-batatow/
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/curry-z-batatow-dorsza-i-szpinaku/