• 1 duża polędwica z dorsza
  • 4-5 łyżeczek konfitury z pomidorów
  • ok. 300 g fioletowych ziemniaków
  • dwie garście mieszanki świeżych ziół (np. kolendra, mięta, koperek, bazylia)
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • masło do smażenia

Dorsz z konfiturą z pomidorów i chipsami z fioletowych ziemniaków.

Polędwica z dorsza jest nie tylko przepyszna, delikatna, praktycznie pozbawiona ości, ale też bardzo prosta w przygotowaniu.

Zaproponowany przeze mnie sposób przyrządzenia dorsza ułatwia zachowanie ryby w zwartej formie bez potrzeby przewracania polędwicy na drugą stronę, co może bywać ryzykowne. Jeśli wolisz, możesz oczywiście usmażyć dorsza na patelni w tradycyjny sposób.

Konfiturę z pomidorów (użyłem gotowej portugalskiej o czystym składzie) możesz zastąpić domową pomidorową, dereniową albo np. z rokitnika.

Fioletowe ziemniaki gwarantują fajny efekt wizualny, w smaku nie różnią się jednak od zwykłych. W ten sam sposób możesz więc przygotować chipsy ze zwykłych ziemniaków, tak jak w TYM PRZEPISIE.

Im mniejszych ziemniaków użyjesz, tym mniejsze i zgrabniejsze będą krążki chipsów, stanowiących dodatek do ryby.

Dorsz z chipsami L_06

Dorsz z chipsami L_03

Dorsz z chipsami z fioletowych ziemniaków – PRZEPIS:

  1. Ziemniaki wyszoruj i bez obierania ze skórki pokrój na mandolinie w cienkie plasterki. Rozłóż je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru skrobi (ZOBACZ).
  2. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim plasterki ziemniaków (ZOBACZ). Skrop je oliwą i oprósz solą. Jeśli wszystkie chipsy nie zmieszczą się na jednej blasze, piecz je partiami.
  3. Chipsy piecz w temperaturze 220 stopni przez około 7-8 minut (pilnuj czasu pieczenia – ZOBACZ). Po zakończeniu pieczenia chipsów obniż temperaturę piekarnika do 200 stopni.
  4. Podziel polędwicę na dwa równe kawałki. Oprósz je solą i pieprzem. Posmaruj z jednej strony konfiturą.
  5. Na patelni, która nadaje się do użycia w piekarniku, rozgrzej masło i oliwę i smaż dorsza z jednej strony (konfiturą ku górze) przez ok. 2 minuty. Podczas smażenia polewaj dorsza tłuszczem z patelni.
  6. Wstaw patelnię z rybą do piekarnika pod grill na 2-3 minuty.
  7. Na talerzach ułóż zioła i skrop je lekko oliwą. Przełóż gotowego dorsza. Patelnię postaw na ogniu, dodaj trochę konfitury i podgrzewaj przez chwilę, uzyskując z masła i konfitury gęstą emulsję. Polej nią porcje. Dodaj chipsy z ziemniaków i podawaj.

Dorsz z chipsami L_02

Dorsz z chipsami L_04

Dorsz z chipsami L_08

Dorsz z chipsami L_01