Dynia mandarynkowa ze śliwkami.

Dynia mandarynkowa zapiekana ze śliwkami i Parmigiano Reggiano to fajna jesienna zapiekanka z kilku podstawowych składników. Piękne, soczyście pomarańczowe miniaturowe dynie mandarynkowe są wręcz stworzone do zapiekania w połówkach z różnego rodzaju nadzieniem. Miąższ tej odmiany dyni jest zwarty, gęsty i umiarkowanie soczysty (nie tak wilgotny, jak na przykład w hokkaido), a skórka pod wpływem pieczenia mięknie i nadaje się do jedzenia.

Śliwki, podobnie jak morele, świetnie sprawdzają się zarówno w daniach na słodko, jak i na ostro, dlatego tym razem tworzą dyniowe nadzienie w komplecie z Parmezanem i pieprzem. Jeżeli wolisz dynię na słodko, możesz wypełnić połówki np. śliwkami z miodem i gałką muszkatołową. Dynia mandarynkowa nie wymaga również wcześniejszego podpiekania przed wypełnieniem jej nadzieniem, choć czas, jaki spędza w piekarniku każdorazowo zależy od jej wielkości.

Dynia mandarynkowa ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Dynia mandarynkowa ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Dynia mandarynkowa ze śliwkami i Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 5 małych dyń mandarynkowych (inne odmiany też będą OK)
  • 500 g śliwek, na przykład węgierek – w zależności od wielkości owoców, po około 2-3 sztuki na jedną połówkę dyni
  • około 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • 2 łyżki listków tymianku
  • trochę pieprzu (u mnie: długi pieprz roztarty w moździerzu, może być teżzwykły czarny)
  • sól Maldon (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine

Dynia mandarynkowa ze śliwkami i Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  2. Dynie umyj, usuń twarde szypułki. Każdą dynię przekrój na pół i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na nim połówki dyni.
  4. Śliwki pokrój na dowolne kawałki i ułóż w połówkach dyni. Dodaj po szczypcie listków tymianku.
  5. Posyp dynie świeżo startym Parmezanem i pieprzem oraz skrop oliwą.
  6. Wstaw do piekarnika na około 30-40 minut, w zależności od wielkości dyń. Gdy ser zacznie się zbyt mocno rumienić, a dynie nie będą jeszcze odpowiednio miękkie, możesz przykryć je folią alu.
  7. Upieczone dynie mandarynkowe posyp pozostałym tymiankiem i w razie potrzeby dopraw solą (pamiętaj, że Parmezan z natury jest mocno słony).

Dynia mandarynkowa ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Dynia mandarynkowa ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Dynia mandarynkowa ze śliwkami i Parmigiano Reggiano