Galette z jagodami.
Jeszcze jeden pomysł na galette, czyli tartę pieczoną bez formy, tym razem w wersji jagodziankowej. Mamy wszak sezon na jagody!
Uwagi:
- Do jagód dodaję jedno starte ziarenko tonki. Możesz je pominąć albo zastąpić wanilią lub ewentualnie gałką muszkatołową,
- Tartę możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami (np. z malinami, truskawkami, jeżynami, brzoskwiniami i lawendą, figami, węgierkami i cynamonem, pomidorami), ale też z warzywami (np. z cukinią, ze szparagami).
Galette z jagodami – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):
Kruche ciasto
- 150 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 75 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 180 g zimnej ricotty albo półtłustego twarogu
- 150 g zimnego niesolonego masła
- tonka – jedno ziarenko roztarte w moździerzu
- szczypta soli
Owoce
- ok. 500 g jagód + garść malin
- 2 łyżki erytrytolu (albo cukru)
- jajko (zerówka, wolny chów, rozmiar M)
Galette z jagodami – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli, starta tonka) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Jagody oczyść z listków i szypułek, umyj, po czym przełóż do miski, dodaj słodzidło, delikatnie wymieszaj dłońmi i odstaw.
- Schłodzone ciasto ułóż na desce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Na rozwałkowanym cieście ułóż przygotowane wcześniej jagody, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut, aż tarta ładnie się zezłoci. Po ok. 30 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym niż mieć przypalony galette.
- Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie) i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
- Przechowuj w lodówce nie dłużej niż do 3-4 dni.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Z nadmiarowego ciasta możesz upiec kruche ciasteczka:
A jak się jajek nie może jeść, to, jaka akternatywa?
Dla tego przepisu nie ma udanej bezjajecznej alternatywy.