Galette z jagodami.

Jeszcze jeden pomysł na galette, czyli tartę pieczoną bez formy, tym razem w wersji jagodziankowej. Mamy wszak sezon na jagody!

Uwagi:

Galette z jagodami

Galette z jagodami

Galette z jagodami

Galette z jagodami

Galette z jagodami – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):

Kruche ciasto

Owoce

  • ok. 500 g jagód + garść malin
  • 2 łyżki erytrytolu (albo cukru)
  • jajko (zerówka, wolny chów, rozmiar M)

Galette z jagodami – PRZEPIS:

  1. Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli, starta tonka) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
  2. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  3. Jagody oczyść z listków i szypułek, umyj, po czym przełóż do miski, dodaj słodzidło, delikatnie wymieszaj dłońmi i odstaw.
  4. Schłodzone ciasto ułóż na desce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
  5. Na rozwałkowanym cieście ułóż przygotowane wcześniej jagody, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  7. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  8. Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
  9. Piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut, aż tarta ładnie się zezłoci. Po ok. 30 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym niż mieć przypalony galette.
  10. Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie) i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
  11. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż do 3-4 dni.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette z jagodami

Galette z malinami

Galette z malinami

Z nadmiarowego ciasta możesz upiec kruche ciasteczka:

Galette z jagodami

Galette z jagodami

Galette z jagodami

Galette z jagodami

Galette z jagodami

Galette z jagodami