Galette z pomidorami i fetą.

Sezon pomidorowy warto celebrować tak często, jak to możliwe, czyli najlepiej codziennie 🙂 Jak? Jedząc pomidory, rzecz jasna! Dziś na stole bezglutenowa galette z pomidorami i fetą, czyli najprostsza krucha tarta na świecie, do której upieczenia nie potrzeba nawet formy. Galette wypełniam po brzegi pomidorami, a na spód tarty wykładam krem z fety i ricotty, doprawiony suszonym tymiankiem, dzięki czemu podczas pieczenia lepiej łączy się z buzującymi w piecu pomidorami, a jego smak przenika całe nadzienie.

Pomidory ananasowe mają kształt i strukturę miąższu zbliżone do pomidorów Bawole serce. Odmianę wyróżnia niezwykle intensywny słodko-owocowy smak. Żółte owoce, dojrzewając, nabierają malinowych rumieńców i tworzą piękne paski na skórce i miąższu.

Dlaczego tak lubię piec galette i inne tarty? Przede wszystkim dlatego, że kruche ciasto do tarty robi się praktycznie samo: wrzucam składniki do Magimixa, włączam go na nie więcej niż 20 sekund, i gotowe! Ciasto trzeba jeszcze tylko schłodzić, rozwałkować, wypełnić owocowym lub warzywnym nadzieniem, i do pieca. Galette z pomidorami i fetą smakuje jak marzenie, polecam!

Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na kruche ciasto

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
  • 75 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 180 g zimnej ricotty
  • 150 g zimnego niesolonego masła
  • przyprawy: łyżeczka soli Maldon, łyżeczka białej gorczycy roztartej w moździerzu, łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu, 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, łyżeczka fenkułu (kopru włoskiego) roztartego w moździerzu, łyżeczka suszonego tymianku

Na nadzienie

  • 8-9 pomidorów ananasowych w zależności od wielkości
  • 130 g fety
  • 70 g ricotty (to, co zostanie z 250 g opakowania)
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa extra vergine

Galette z pomidorami i fetą – PRZEPIS:

  1. Składniki na kruche ciasto (mąka, skrobia, zimna ricotta albo twaróg, zimne masło, przyprawy i zioła) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund!
  2. Uformuj z ciasta kulę, przełóż na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Pokruszoną fetę i ricottę przełóż do miski, rozgnieć widelcem na krem, dodaj suszony tymianek i wymieszaj.
  5. Umyte pomidory pokrój w plastry lub cząstki (na przykład ósemki).
  6. Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
  7. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też od razu rozwałkować ciasto na papierze, na którym będzie pieczone, po czym przenieść papier z ciastem na blachę.
  8. Na ciasto wyłóż krem z fety i ricotty, pozostawiając ok. 3-4 cm marginesu, po czym szczelnie wypełnij środek plastrami pomidorów. Zawiń boki ciasta, tworząc galette.
  9. Skrop pomidory oliwą, wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut. Na ostatnie 5-10 minut wyłącz dolną grzałkę.
  10. Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Przed podaniem posyp odrobiną suszonego tymianku. Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest rewelacyjna!
  11. Pamiętaj, że galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada. Przechowuj w lodówce.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą

Galette z pomidorami i fetą