Galette z pomidorami i fetą.
Sezon pomidorowy warto celebrować tak często, jak to możliwe, czyli najlepiej codziennie 🙂 Jak? Jedząc pomidory, rzecz jasna! Dziś na stole bezglutenowa galette z pomidorami i fetą, czyli najprostsza krucha tarta na świecie, do której upieczenia nie potrzeba nawet formy. Galette wypełniam po brzegi pomidorami, a na spód tarty wykładam krem z fety i ricotty, doprawiony suszonym tymiankiem, dzięki czemu podczas pieczenia lepiej łączy się z buzującymi w piecu pomidorami, a jego smak przenika całe nadzienie.
Pomidory ananasowe mają kształt i strukturę miąższu zbliżone do pomidorów Bawole serce. Odmianę wyróżnia niezwykle intensywny słodko-owocowy smak. Żółte owoce, dojrzewając, nabierają malinowych rumieńców i tworzą piękne paski na skórce i miąższu.
Dlaczego tak lubię piec galette i inne tarty? Przede wszystkim dlatego, że kruche ciasto do tarty robi się praktycznie samo: wrzucam składniki do Magimixa, włączam go na nie więcej niż 20 sekund, i gotowe! Ciasto trzeba jeszcze tylko schłodzić, rozwałkować, wypełnić owocowym lub warzywnym nadzieniem, i do pieca. Galette z pomidorami i fetą smakuje jak marzenie, polecam!
Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.
Galette z pomidorami i fetą – SKŁADNIKI na 8 porcji:
Na kruche ciasto
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
- 75 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 180 g zimnej ricotty
- 150 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy: łyżeczka soli Maldon, łyżeczka białej gorczycy roztartej w moździerzu, łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu, 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, łyżeczka fenkułu (kopru włoskiego) roztartego w moździerzu, łyżeczka suszonego tymianku
Na nadzienie
- 8-9 pomidorów ananasowych w zależności od wielkości
- 130 g fety
- 70 g ricotty (to, co zostanie z 250 g opakowania)
- 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
- oliwa extra vergine
Galette z pomidorami i fetą – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (mąka, skrobia, zimna ricotta albo twaróg, zimne masło, przyprawy i zioła) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund!
- Uformuj z ciasta kulę, przełóż na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Pokruszoną fetę i ricottę przełóż do miski, rozgnieć widelcem na krem, dodaj suszony tymianek i wymieszaj.
- Umyte pomidory pokrój w plastry lub cząstki (na przykład ósemki).
- Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też od razu rozwałkować ciasto na papierze, na którym będzie pieczone, po czym przenieść papier z ciastem na blachę.
- Na ciasto wyłóż krem z fety i ricotty, pozostawiając ok. 3-4 cm marginesu, po czym szczelnie wypełnij środek plastrami pomidorów. Zawiń boki ciasta, tworząc galette.
- Skrop pomidory oliwą, wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut. Na ostatnie 5-10 minut wyłącz dolną grzałkę.
- Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Przed podaniem posyp odrobiną suszonego tymianku. Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest rewelacyjna!
- Pamiętaj, że galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada. Przechowuj w lodówce.
Pycha. Dziękuję za kolejny świetny przepis. Zachęcam niezdecydowanych :)
Z braku ricotty do ciasta dałam serek śmietankowy kanapkowy twój smak.
Do podania dodatkowo klasyczne pesto bazyliowe. Następnym razem – bo będzie – dodam ciut więcej soli do ciasta i na górę odrobinę parmezanu.
Cieszę się:-) Sól zawsze wedle uznania, ja generalnie używam tak mało soli, że przy ostatnim badaniu krwi lekarz zalecił nam więcej solić;-) Mało sodu mamy w krwiobiegu.