Galette z serem i kiszonym ogórkiem.
Galette to najprostsza krucha tarta na świecie, do której upieczenia nie potrzeba nawet formy. Tym razem, galette wypełniam dwoma rodzajami sera i kiszonymi ogórkami, pokrojonymi w cienkie plasterki. Genialne połączenie! Sery to, po pierwsze, piemoncka półmiękka dojrzewająca Sola produkowana w południowej części prowincji Cuneo, która ma kremową i tłustą konsystencję (widoczna na jednym ze zdjęć poniżej), a po drugie najpopularniejszy ser z kanaryjskiej wysepki El Hierro – wędzony Herreño (zobacz). Sola pięknie się rozpuszcza, a Herreño doskonale się zapieka, nabierając złoto-miedzianego koloru, który może sugerować, że do tarty trafiły również pomidory lub przynajmniej sos pomidorowy. Pomidorów ani sosu w galette nie ma, to tylko wędzony ser! Całość wygląda trochę jak pizza.
Dlaczego tak lubię piec galette i inne tarty? Przede wszystkim dlatego, że kruche ciasto do tarty robi się praktycznie samo: wrzucam składniki do Magimixa, włączam go na nie więcej niż 20 sekund, i gotowe! Ciasto trzeba jeszcze tylko schłodzić, rozwałkować, wypełnić nadzieniem, i do pieca. Galette z serem, kiszonym ogórkiem i oreganop smakuje jak marzenie, polecam!
Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.
Galette z serem i kiszonym ogórkiem – SKŁADNIKI na 4 duże albo 8 małych porcji:
Na kruche ciasto
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
- 75 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 180 g zimnej ricotty
- 150 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy: pół łyżeczki soli Maldon, łyżeczka białej gorczycy roztartej w moździerzu, łyżeczka czarnego pieprzu roztartego w moździerzu, 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, łyżeczka suszonego oregano
Na nadzienie
- około 350 g sera, który ładnie się topi (u mnie: Sola, waga po obraniu ze skórki; może być również np. mozzarella)
- 50 g twardego wędzonego sera (np. wędzony oscypek będzie dobrym zamiennikiem dla Herreño)
- 6-7 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości)
- łyżeczka suszonego oregano
- odrobina sezamu i czarnuszki do posypania brzegów ciasta (opcjonalnie)
Galette z serem i kiszonym ogórkiem – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (mąka, skrobia, zimna ricotta albo twaróg, zimne masło, przyprawy i zioła) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund!
- Uformuj z ciasta kulę, przełóż na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Kiszone ogórki pokrój w plasterki.
- Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Na ciasto wyłóż plastry sera i pokrojone ogórki kiszone, pozostawiając ok. 2-3 cm marginesu. Posyp suszonym oregano. Zawiń boki ciasta, tworząc galette. Wierzch posyp drugim serem, startym na grubej tarce, a brzegi ciasta – odrobiną sezamu i czarnuszki.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć dolną grzałkę.
- Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Przed podaniem posyp odrobiną suszonego oregano. Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest rewelacyjna!
- Pamiętaj, że galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada. Przechowuj w lodówce.