Ghirbì Tanca Nica 2023 Vino Bianco Frizzante.
Ghirbì z Tanca Nica to kolejne Zibibbo z małej wulkanicznej włoskiej wysepki Pantelleria, dryfującej między Sycylią a Tunezją. Choć administracyjnie Pantelleria przynależy do prowincji Trapani, znajduje się bliżej wybrzeża Tunezji aniżeli Sycylii, od Afryki dzieli ją bowiem tylko 60 km. Wyspa słynie przede wszystkim z kaparów DOC i słodkiego wina Passito wytwarzanego z odmiany Zibibbo, choć od dawna wiadomo, że jest w stanie produkować jedne z najbardziej urzekających win na świecie. Pantelleria, mimo że jest maleńką wyspą, wyróżnia się niezwykłą różnorodnością gleby, mikroklimatów i ukształtowania terenu.
Tanca Nica to mikro winnica założona w 2015, za którą stoją Nicoletta Pecorelli z Sardynii oraz Francesco Ferreri z Pantellerii. „Tanca” w lokalnym dialekcie Pantesco oznacza niewielki pagórkowaty teren naturalnie uformowany w tarasy, i właśnie tam na wyspie uprawia się winorośle (tanca – tarasowa działka), a „nica” to miejsce, w którym wody termalne wyłaniają się z dna morskiego. Gleby pochodzenia wulkanicznego zapewniają żyzne i bogate w minerały terroir, a Nicoletta i Francesco, czerpiąc z doświadczeń przodków prowadzących rodzinne winnice, uprawiają biodynamicznie skromne 3,5 hektara na 15 różnych działkach, obsadzonych lokalnymi odmianami Zibibbo (Moscato d’Alessandria), Pignatello (Nivuro Nostrale), Catarratto i Inzolia, z których rocznie produkują łącznie około 4000 butelek. Krzewy winorośli dla ochrony przed silnym wiatrem (sirocco) rosną równolegle z fasolką szparagową i innym zielem, w winnicach i winiarni nie używa się żadnej chemii, a w piwnicy winogrona odszypułkowywane są ręcznie i wyciskane stopami. Fermentacja jest spontaniczna i zachodzi wyłącznie na rodzimych drożdżach naturalnie występujących na skórkach owoców, a wina nie są traktowane siarczynami, klarowane ani filtrowane przed butelkowaniem.
Delikatnie musujące Ghirbì to 100% Zibibbo refermentowane w butelce na naturalnych drożdżach. Powstaje z gron Zibibbo z drugiego zbioru, które dojrzewają pod koniec września. Z uwagi na to, że zbiory drugiego rzutu owoców Zibibbo są niskie, nie w każdym roczniku Ghirbì jest produkowane. Po jednodniowej maceracji sok fermentuje w małym zbiorniku ze stali nierdzewnej, po czym jest butelkowany z kapslem i kontynuuje fermentację w butelce. Zibibbo w wersji frizzante ma niską zawartość alkoholu (nieco ponad 11%), piękną kwasowość i pyszną goryczkową końcówkę. Ghirbì dosłownie emanuje radością, świeżością i słońcem. W aromacie mamy tu festiwal tropikalnych owoców zroszonych morską bryzą, jest soczysty ananas, są dojrzałe cytrusy, melon, zielone jabłko i sól. W ustach soczysta cytrusowa świeżość, czysta kamienna mineralność i słonawy posmak. Niesamowicie pijalne, przepyszne wino. Jedyny minus Ghirbì jest taki, że w każdym roczniku powstaje nieznośnie mało butelek tej sycylijskiej letniej perełki.
Nazwa: Ghirbì Tanca Nica 2023 Vino Bianco Frizzante
Kraj: Włochy
Region: IGP Terre di Sicilia (Pantelleria)
Rodzaj: wytrawne, białe
Szczep: 100% Zibibbo
Moc: 11,5%
Wyprodukowano 620 butelek
Wino z wineyou.it