Gofry ryżowe z sałatką z kimchi.

Ryż z kimchi – wersja trzecia. W ostatnich tygodniach pokazałem Wam przepis na gotowany kleisty ryż z kimchi i jajkiem sadzonym oraz smażony czarny ryż z kimchi i krewetkami, a dziś podrzucam nowy pomysł – rewelacyjne chrupkie ryżowe gofry upieczone na złoto i podane z doskonałą warzywną sałatką z kimchi i sezamem. W każdym z tych przepisów używam kimchi z dyni piżmowej, ale nie ma przeszkód, by zastąpić je kimchi z innych warzyw.

Kimchi (nie tylko z dyni) to znakomity dodatek do sałatek. Jego wyrazisty, pikantny i słony smak doskonale łagodzą pozostałe składniki, dzięki czemu ostrość kimchi ładnie się w nich rozmywa (zwłaszcza, jeżeli użyjesz sporo soku z cytrusów), a całość staje się wyraźnie łagodniejsza. Jeżeli kimchi stanowi dla Ciebie wyzwanie i uważasz, że jest zbyt mocne i wyraziste w smaku, spróbuj go w sałatkach. Taki sposób podania zupełnie odmienia oblicze kimchi.

Mój koncept sałatki z kimchi polega na tym, by wszystkie surowe warzywa lekko zamarynować. Smaki pięknie się przegryzają, a warzywa – nawet te chrupkie, jak marchew czy fenkuł – miękną i nabierają mnóstwo smaku. Są naprawdę przepyszne. Oprócz soku z limonki (możesz użyć cytryny), w którym marynowała się cebula, dodaję również trochę soku z cytrusów (mieszanka grejpfruta, pomarańczy i limonki). Tego samego soku używam również do przygotowania gofrów (zamiast wody lub mleka). Przed podaniem koniecznie odstaw sałatkę na co najmniej pół godziny, by smaki odpowiednio się przegryzły; przemieszaj ją wtedy co jakiś czas. Będzie smakować wyjątkowo!

Dodatek do ciasta soku z cytrusów sprawia, że gofry zyskują piękny złoty kolor i lekko kwaskowatą nutę. Mąka ryżowa nadaje im z kolei fajną chrupkość.

Przygotowując sok możesz użyć cytrusów w dowolnych proporcjach. My preferujemy kwaśniejsze smaki, dlatego tym razem zrobiłem sok z 3 grejpfrutów, 3 pomarańczy (w tym 2 gorzkich sycylijskich) i 3 limonek. Z takich proporcji uzyskasz ponad litr soku, który spokojnie wystarczy nie tylko do gofrów i sałatki, ale też jako pełen witamin super zdrowy napój do posiłku :-)

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z kimchi z dyni

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi – SKŁADNIKI na 6 sztuk:

Gofry ryżowe

  • 200 g mąki ryżowej (gofry możesz upiec z dowolnej mąki, ale z ryżowej są najbardziej chrupkie)
  • 250 ml soku z cytrusów, świeżo wyciśniętego (grejpfrut, pomarańcza, limonka)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
  • 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)

Sałatka z kimchi

  • 200 g kimchi z dyni (Hobak Kimchi)
  • 1 średnia marchewka
  • pół cukinii
  • 1-2 szalotki
  • pół fenkułu (kopru włoskiego)
  • 2 limonki
  • 50 ml soku z cytrusów, świeżo wyciśniętego (grejpfrut, pomarańcza, limonka)
  • 1 pęczek dymki
  • pół pęczka kolendry
  • 1-2 łyżeczki białego sezamu
  • trochę oleju sezamowego

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi – PRZEPIS:

  1. Cytrusy wyszoruj, przekrój na połówki i wyciśnij z nich sok na przykład przy użyciu robota kuchennego Magimix z przystawką do soku z cytrusów, która działa tak, jak na filmie. Magimix wyposażony w dwie nakładki różnej wielkości (duża – idealna do pomarańczy, grejpfrutów i większych cytryn, mała – do limonek i mniejszych cytryn) wyciska cały sok z połówki dowolnego cytrusa w dosłownie 3 sekundy (funkcja działa w trybie PULSE). Dzięki temu dzbanek soku masz gotowy w kilka chwil – szybko, sprawnie, estetycznie, a co najważniejsze – efektywnie.
  2. Pokrój cebulę w półtalarki, przełóż do miseczki, wlej sok z dwóch limonek i wymieszaj. Odstaw na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc (w drugim przypadku wstaw do lodówki).
  3. Pokrój kimchi w cienkie słupki i przełóż do miski. Dodaj cebulę wraz z całym sokiem z limonki oraz sok z cytrusów i wymieszaj.
  4. Marchewkę przekrój na pół lub na trzy części (w zależności od długości), po czym pokrój wzdłuż na plasterki, a następnie w słupki. Przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. To samo zrób z cukinią.
  5. Usuń twardą końcówkę fenkułu (kopru włoskiego), cienko go pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj.
  6. Dodaj posiekaną dymkę (odłóż trochę do dekoracji), listki kolendry, sezam i olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by smaki dobrze się przegryzły, a warzywa zmiękły.
  7. W tym czasie przygotuj gofry. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło roztop na patelni.
  8. W drugiej misce wymieszaj jajka z sokiem do pełnego połączenia składników.
  9. Do suchych składników dodaj masę z soku i jajek oraz roztopione masło. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
  10. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy, u mnie trwa 12 minut.
  11. Gotowe gofry podaj z sałatką. Całość posyp odrobiną sezamu i dymki.

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi

Gofry ryżowe z sałatką z kimchi