Gofry z mąki kasztanowej z truskawkami.
Mąka kasztanowa tak idealnie nadaje się do gofrów, że trudno oprzeć się wrażeniu, iż właśnie do tego została stworzona. Jej przepyszny, wyjątkowy, naturalnie słodkawy smak świetnie sprawdza się w deserach, w tym m.in. w naleśnikach, plackach i w tych łatwych gofrach na słodko. Możesz podać je z dowolnym zestawem dodatków, a nawet bez niczego. Są tak smaczne, że można je chrupać również całkiem sauté.
Brunost (Brun Undredal) to tradycyjny norweski ser wytwarzany z surowego niepasteryzowanego koziego mleka. Smakuje jak solony karmel lub krówka. Powstaje poprzez gotowanie serwatki do momentu, aż zawarte w niej cukry skarmelizują się (reakcja Maillarda). Brun nie dojrzewa, nie zmienia postaci z upływem czasu, dzięki czemu można przechowywać go w lodówce przez wiele miesięcy. Brunost – przez swój charakterystyczny smak – doskonale nadaje się do potraw na słodko lub z nutą słodyczy. Jeszcze kilka lat temu brunosta można było co najwyżej przywieźć do PL jako pamiątkę z podróży do Skandynawii (albo z Cheese w Bra), ale od pewnego czasu można go znaleźć także w Polsce. Słodko-słony brunost to znakomity dodatek do deserowej odsłony gofrów. Świetnie komponuje się z truskawkami, ale także z borówkami, malinami, poziomkami czy jeżynami.
W razie potrzeby orzechy macadamia możesz zastąpić innymi, choćby włoskimi czy laskowymi. Jeżeli chcesz, by gotowe gofry były słodsze, możesz skropić je miodem.
Sprawdź też inne przepisy z norweskim serem.
Gofry z mąki kasztanowej z truskawkami – SKŁADNIKI:
Na 5 gofrów:
- 200 g mąki kasztanowej
- ok. 200 ml gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki (na 1 gofra):
- 4-5 plasterków brunosta (norweskiego sera o karmelowym smaku)
- kilka truskawek
- 2 prażone orzechy macadamia
- trochę listków mięty
Gofry z mąki kasztanowej z truskawkami – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
- Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut
- Przy pomocy płaskiego noża do sera pokrój brunosta na plasterki (zobacz). Od razu układaj je na gofrach. Dodaj plasterki truskawek i listki mięty.
Przepyszne, od dziś robię gofry z mąki kasztanowej. Jest dość droga, ale na szczęście nie piekę gofrów codziennie. Smak jest obłędny!
Piękne ?
I pyszne?
Czy wyjda gofry bez wody gazowanej a na zwyklej/mleku roslinnym?
Tak