- ok. 400-500 g świeżego groszku cukrowego
- 10-12 plasterków prosciutto
- dwie garście świeżych listków mięty
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
Świeży i chrupiący groszek cukrowy oraz aromatyczne prosciutto do świetne połączenie.
Świetne do tego stopnia, że nie warto nadmiernie kombinować. Wystarczy krótko podgotować groszek, dodać szynkę i świeżą miętę, i danie gotowe. Proste i bardzo smaczne!
1. Na rozgrzanej patelni grillowej usmażcie (bez tłuszczu) plasterki prosciutto.
2. Doprowadźcie do wrzenia osoloną wodę i gotujcie groszek przez 3 minuty.
3. Odcedźcie groszek i przełóżcie do miski.
4. Dodajcie pokrojone na mniejsze kawałki plasterki szynki, miętę, oliwę oraz, w razie potrzeby, pieprz, a całość wymieszajcie.
Smacznego!
mniam mniam