• ok. 400-500 g świeżego groszku cukrowego
  • 10-12 plasterków prosciutto
  • dwie garście świeżych listków mięty
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Świeży i chrupiący groszek cukrowy oraz aromatyczne prosciutto do świetne połączenie.

Świetne do tego stopnia, że nie warto nadmiernie kombinować. Wystarczy krótko podgotować groszek, dodać szynkę i świeżą miętę, i danie gotowe. Proste i bardzo smaczne!

1. Na rozgrzanej patelni grillowej usmażcie (bez tłuszczu) plasterki prosciutto.

2. Doprowadźcie do wrzenia osoloną wodę i gotujcie groszek przez 3 minuty.

3. Odcedźcie groszek i przełóżcie do miski.

4. Dodajcie pokrojone na mniejsze kawałki plasterki szynki, miętę, oliwę oraz, w razie potrzeby, pieprz, a całość wymieszajcie.

Smacznego!

Groszek z prosciutto L_07