Halloumi z kumkwatem i fenkułem.

To dość pracochłonne danie, które wymaga użycia trzech patelni i „zgrania w czasie” wszystkich składników, ale efekt wart jest odrobiny zaangażowania. Fenkuł znakomicie dusi się w soku z pomarańczy, a zielony groszek nabiera jeszcze więcej słodyczy. Podobnie jest z duszonymi szalotkami, które stają się słodkie i świetnie uzupełniają słodko-kwaśne kumkwaty. Dodatek miodu kasztanowego pięknie łączy wszystko w całość. Słodycz przełamują płatki ostrej chili.

W razie potrzeby, piniole zastąp innymi orzechami lub nawet pestkami słonecznika. Podane w przepisie ilości kumkwatu i szalotki wystarczają do przygotowania podwójnej porcji sosu względem tej, której używam do Halloumi (na 4 spore porcje).

Halloumi z kumkwatem i fenkułem

Halloumi z kumkwatem i fenkułem

Halloumi z kumkwatem i fenkułem

Halloumi z kumkwatem i fenkułem

Halloumi z kumkwatem i fenkułem – SKŁADNIKI:

  • około 250 g Halloumi
  • 2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
  • około 500 g kumkwatów
  • 2 duże szalotki
  • około 150 g zielonego groszku (u mnie: mrożony)
  • 2 czerwone pomarańcze (albo zwykłe)
  • przyprawy: 1 łyżeczka nasion fenkułu (rozgniecionych w moździerzu), ½ łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu), 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu) albo świeżego rozmarynu (posiekanego)
  • szczypta płatków ostrej chili
  • około 2 łyżek miodu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • trochę listków mięty
  • oliwa extra vergine

Halloumi z kumkwatem i fenkułem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kumkwat: sparz owoce (przelej wrzątkiem na durszlaku) i pokrój w plasterki (usuwam pestki).
  2. Umyte bulwy fenkułu przekrój wzdłuż na połówki i posiekaj. W głębokiej patelni podsmaż fenkuł pod przykryciem przez kilka minut, po czym wlej sok z jednej pomarańczy. Duś pod przykryciem, aż fenkuł zmięknie i dodaj uprzednio rozmrożony groszek. Dopraw czarnym pieprzem, nasionami fenkułu i rozmarynem. Duś jeszcze przez 3-4 minuty.
  3. Szalotki przekrój wzdłuż na pół i posiekaj. Podsmaż je na drugiej patelni, a gdy zaczną się rumienić, wlej sok z jednej pomarańczy i dodaj kumkwaty. Duś całość przez kilka minut. Na koniec zdejmij patelnię z ognia, dopraw płatkami chili i dodaj miód. Wymieszaj.
  4. Halloumi przekrój na dwa szerokie i płaskie kawałki. Usmaż je na patelni z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią.
  5. Na talerze nałóż porcje fenkułu z groszkiem, a na nich ułóż po porcji Halloumi. Na wierzch wyłóż duszone kumkwaty z szalotką. Całość skrop oliwą, posyp listkami mięty i orzeszkami pini.

Halloumi z kumkwatem i fenkułem

Halloumi z kumkwatem i fenkułem

Halloumi z kumkwatem i fenkułem

Halloumi z kumkwatem i fenkułem