Halloumi z kumkwatem i fenkułem.
To dość pracochłonne danie, które wymaga użycia trzech patelni i „zgrania w czasie” wszystkich składników, ale efekt wart jest odrobiny zaangażowania. Fenkuł znakomicie dusi się w soku z pomarańczy, a zielony groszek nabiera jeszcze więcej słodyczy. Podobnie jest z duszonymi szalotkami, które stają się słodkie i świetnie uzupełniają słodko-kwaśne kumkwaty. Dodatek miodu kasztanowego pięknie łączy wszystko w całość. Słodycz przełamują płatki ostrej chili.
W razie potrzeby, piniole zastąp innymi orzechami lub nawet pestkami słonecznika. Podane w przepisie ilości kumkwatu i szalotki wystarczają do przygotowania podwójnej porcji sosu względem tej, której używam do Halloumi (na 4 spore porcje).
Halloumi z kumkwatem i fenkułem – SKŁADNIKI:
- około 250 g Halloumi
- 2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
- około 500 g kumkwatów
- 2 duże szalotki
- około 150 g zielonego groszku (u mnie: mrożony)
- 2 czerwone pomarańcze (albo zwykłe)
- przyprawy: 1 łyżeczka nasion fenkułu (rozgniecionych w moździerzu), ½ łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu), 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu) albo świeżego rozmarynu (posiekanego)
- szczypta płatków ostrej chili
- około 2 łyżek miodu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- trochę listków mięty
- oliwa extra vergine
Halloumi z kumkwatem i fenkułem – PRZEPIS:
- Przygotuj kumkwat: sparz owoce (przelej wrzątkiem na durszlaku) i pokrój w plasterki (usuwam pestki).
- Umyte bulwy fenkułu przekrój wzdłuż na połówki i posiekaj. W głębokiej patelni podsmaż fenkuł pod przykryciem przez kilka minut, po czym wlej sok z jednej pomarańczy. Duś pod przykryciem, aż fenkuł zmięknie i dodaj uprzednio rozmrożony groszek. Dopraw czarnym pieprzem, nasionami fenkułu i rozmarynem. Duś jeszcze przez 3-4 minuty.
- Szalotki przekrój wzdłuż na pół i posiekaj. Podsmaż je na drugiej patelni, a gdy zaczną się rumienić, wlej sok z jednej pomarańczy i dodaj kumkwaty. Duś całość przez kilka minut. Na koniec zdejmij patelnię z ognia, dopraw płatkami chili i dodaj miód. Wymieszaj.
- Halloumi przekrój na dwa szerokie i płaskie kawałki. Usmaż je na patelni z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią.
- Na talerze nałóż porcje fenkułu z groszkiem, a na nich ułóż po porcji Halloumi. Na wierzch wyłóż duszone kumkwaty z szalotką. Całość skrop oliwą, posyp listkami mięty i orzeszkami pini.