Huevos rotos z chorizo.

Huevos rotos (co po hiszpańsku znaczy dosłownie: rozbite jaja) to jajka smażone w głębokim tłuszczu tak, by żółtko pozostało płynne, podawane na krótko smażonych ziemniakach. To cudne w swej prostocie danko, o którym wspominałem niedawno m.in. w tym wpisie, jest jednym z kulinarnych hitów hiszpańskiej kuchni, niezależnie od regionu. Dodatki do huevos rotos bywają różne, na przykład Bellota (jak na pierwszym zdjęciu – z Gerony), serrano, chorizo albo nawet – w bardziej fikuśnym wariancie – fois gras (jak na drugim zdjęciu – z Sewilli).

Proponuję tu wersję z chorizo, ale nie ma przeszkód, by zamiast słynnej hiszpańskiej kiełbasy hojnie doprawionej wędzoną papryką (czyli pimentonem) dodać do jajek Bellotę albo inną dojrzewającą szynkę, niekoniecznie hiszpańską – na przykład prosciutto.

Dodatkowo, kilka uwag:

  • ziemniaki nie powinny mocno się zrumienić, dlatego nie smaż ich zbyt długo,
  • temperaturę oleju łatwo sprawdzisz, wrzucając na rozgrzany olej pojedynczy kawałek ziemniaka i obserwując, jak szybko się rumieni,
  • ziemniaki możesz usmażyć w dwóch porcjach – po pierwszej porcji ponownie rozgrzej olej,
  • nie rozgrzewaj dodatkowo oleju przed wrzuceniem jajek – dzięki niższej temperaturze, która w naturalny sposób obniży się wskutek smażenia ziemniaków, jajka idealnie się usmażą (ale nie zrumienią), a żółtko pozostanie płynne. Jeżeli temperatura oleju będzie zbyt wysoka, jajka usmażą się na złoto – a nie o taki efekt tu chodzi. Gotowe huevos rotos możesz udekorować np. pietruszką lub szczypiorkiem,
  • suszone żółtko nie jest niezbędnym składnikiem, ale dobrze współgra z całością.

Huevos rotos z chorizo

Huevos rotos z chorizo

Huevos rotos z chorizo – SKŁADNIKI na 2 duże albo 4 małe porcje:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • ok. 120 g chorizo (prawdziwe hiszpańskie chorizo składa się tylko z mięsa wieprzowego, pimentonu, czyli wędzonej papryki i soli – przed zakupem koniecznie przeczytaj skład (!), ponieważ w Polsce pod nazwą chorizo sprzedaje się czasem naprawdę koszmarne produkty)
  • 750 ml oleju do smażenia w głębokim tłuszczu (tu: rzepakowy w szklanej zielonej butelce, nie pamiętam nazwy producenta)
  • sól
  • trochę czerwonego pieprzu
  • 1 suszone żółtko (peklowane w soli) wg tego przepisu (opcjonalnie)

Huevos rotos z chorizo – PRZEPIS:

  1. Obierz ziemniaki ze skórki, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia i całkowitego osuszenia (najlepiej ugotować je dzień wcześniej). Ziemniaki możesz również ugotować ze skórką i obrać po ostudzeniu (każda metoda jest OK).
  2. Pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki.
  3. Chorizo obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
  4. Jajka wbij po jednym do osobnych miseczek.
  5. Podsmaż chorizo na suchej patelni aż wytopi się sporo tłuszczu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na papierowy ręcznik.
  6. W tym czasie w dużej głębokiej patelni lub garnku (ja używam woka) rozgrzej olej (750 ml) i usmaż ziemniaki. Ziemniaki nie powinny się zrumienić, dlatego w gorącym oleju wystarczy im dosłownie 30-40 sekund (ZOBACZ).
  7. Łyżką cedzakową wyłóż ziemniaki z oleju na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Od razu wlej jajka do oleju (korzystając z tego, że temperatura oleju po smażeniu ziemniaków jest niższa – jajka nie powinny się zrumienić.) Smaż jajka krótko – aż zetnie się białko, ale żółtko pozostanie płynne (powinna wystarczyć minuta albo nawet nieco mniej).
  9. Wyjmij jajka z oleju łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  10. Ziemniaki przełóż do głębszych talerzy. Dodaj plasterki chorizo oraz po dwa jajka na porcję ziemniaków. Pokrój jajka ostrym nożem, mieszając jednocześnie kawałki jajek i płynne żółtko z ziemniakami i chorizo.
  11. Na koniec możesz posypać całość suszonym żółtkiem, skrojonym w cienkie plasterki na mandolinie (albo startym na tarce jak parmezan) oraz rozgniecionym w moździerzu czerwonym pieprzem. Podawaj od razu.

Huevos rotos z chorizo

Huevos rotos z chorizo