• 125 g mąki dyniowej (z pestek dyni)
  • 125 g surowego gorzkiego kakao dobrej jakości (tu: Surovital)
  • 200 g daktyli (tu: izraelskie, ok. 11 sztuk)
  • 70 g płatków owsianych bezglutenowych (tu: Provena)
  • 70 g organicznego oleju (masła) kokosowego
  • szczypta soli (np. różowej himalajskiej)

Musli batoniki daktylowe. Zdrowe, z dodatkiem kakao, bez glutenu i bez cukru. Wegańskie i bez pieczenia.

Idealna przekąska do pracy albo „przenośne” śniadanie dla zapracowanych. Batoniki przygotujesz całkowicie na zimno, bez użycia piekarnika. Słodkie daktyle z powodzeniem zastępują cukier i inne słodziki.

Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 16 sztuk. Jedna sztuka waży ok. 50 g (cienkie) lub 80 g (grubsze) – w zależności od tego, jak je pokroisz;-)

PRZEPIS:

  1. Wypestkuj daktyle i podziel je na kawałki.
  2. W misce albo w dzieży miksera wymieszaj suche składniki (kakao, płatki, mąkę, sól).
  3. Dodaj daktyle i olej kokosowy, dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się w lepką i plastyczną masę.
  4. Przełóż masę do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (pergaminem).
  5. Dokładnie ugnieć (ZOBACZ), wyrównując powierzchnię i wstaw na kilka godzin do lodówki (albo na całą noc).

Batony musli L_01

6. Wyjmij masę z naczynia razem z papierem i pokrój na kawałki (batoniki) pożądanej wielkości.

Batony musli L_02

7. Batony możesz przechowywać w lodówce do 10 dni.

Smacznego!

Batony musli L_05