Cacao Crudo by Loverdiana – organiczna gorzka czekolada 90%.

Ten, kto wymyślił nazwę dla marki, jest mistrzem brand namingu :-) Jakie jest pierwsze i najprostsze skojarzenie po stronie odbiorcy wywołane hasłem crudo? Jak crudo, to prosciutto, a ono chyba każdemu przywodzi na myśl Włochy. I to w najlepszym możliwym wydaniu (może z wyjątkiem vegan;-), bo przecież prawdziwe prosciutto to najczystsza forma szynki. Dwa składniki: surowe, wysokiej jakości mięso i sól. Plus oczywiście czas, który jest niezbędny, by jedno z drugim zagrało i finalnie dało znakomity rezultat.

cacao-crudo-l_03

cacao-crudo-l_09

Cacao Crudo to z kolei najczystsza i najbardziej wartościowa postać czekolady. Składniki mamy tu wprawdzie nie dwa, a cztery, ale kakao jest crudo w 100%. Jeśli jesteś z Polski i zwracasz uwagę na jakość czekolady, lektura składu Cacao Crudo doprowadzi Cię do jednego wniosku: to włoski odpowiednik polskiej Raw Cocoa.

Cacao Crudo to surowe ziarno kakaowca Criollo, masło kakaowe Criollo, nektar z kwiatu palmy kokosowej zamiast cukru oraz wanilia. Bez śmieci typu gluten, soja, laktoza, lecytyny różnego rodzaju, barwniki czy aromaty. Jest tu nawet lepiej niż w Cocoa, ponieważ kakao mamy tu więcej (90%), a słodzidła zdecydowanie mniej. Do tego wszystkie składniki są pochodzenia organicznego, a czekolady wytwarzane są ręcznie. Ideał. Nie zmieniamy zdania o tabliczkach Domori (doskonałe!), Modica (jedyne w swoim rodzaju) czy Amedei, ale surowa włoska czekolada spod szyldu Cacao Crudo jest pod wieloma względami wyjątkowa.

cacao-crudo-l_12

cacao-crudo-l_11

To pierwsza włoska czekolada organiczna wytwarzana ręcznie, z surowego kakao prażonego w niskiej temperaturze (max. 42 stopnie), dzięki czemu zachowuje ono pełnię walorów odżywczych. Co ważne, nie jest zbyt słodka. To skondensowana, zamknięta w małej 50-gramowej tabliczce łagodna, wyważona intensywność najwyższej jakości prawdziwego, szlachetnego kakao, obłędnie pachnąca wanilią. Aksamitna, delikatna, rozpływa się na języku. Bez goryczki, bez kwasowych nut, które części z Was przeszkadzają np. w gorzkiej lub wiśniowej czekoladzie Cocoa. Cacao Crudo jest skomponowana doskonale, nic dodać, nic ująć. Szkoda tylko, że w sklepie, w którym ją znaleźliśmy, nie było nic więcej poza 2 wariantami – czysta gorzka 80% i 90%, ale na początek lepsze to niż nic.

W tej tabliczce dopracowane jest wszystko: od klasycznej stylistyki i formy opakowania (tektura i folia są z recyklingowalnych materiałów przyjaznych środowisku, a tusz użyty do druku – roślinny i biodegradowalny), przez format i design (oszczędne w wyrazie kostki ze skromną grafiką) po rewelacyjny smak, który spełnia wszystkie oczekiwania co do surowej gorzkiej wysoko kakaowej czekolady. Rozmiar i waga są dokładnie takie, jakie powinny być. Tabliczka 50 g to porcja w sam raz dla 2 osób na 1-2 podejścia, w zależności od poziomu natężenia jesiennej chandry.

cacao-crudo-l_06

cacao-crudo-l_07

Podsumowując, Cacao Crudo to czekolada warta swojej ceny. Nieco ponad 5 EUR za 50 gramów czekoladowego szczęścia nie jest wygórowaną ceną. Jeśli będziecie mieć okazję – kupujcie. Chrup! ;-)

Czekolada jest bezglutenowa i wegańska

Skład: kakao Criollo, masło kakaowe Criollo, nektar z palmy kokosowej, wanilia. Zawartość kakao 90%
Cena: 5,20 EUR
Waga: 50 g
Gdzie kupić: Włochy, Cacao Crudo
Producent: Cacao Crudo, Labico (Roma), Italy

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

cacao-crudo-l_02