• 3 brzoskwinie UFO (na 1 blachę chipsów)

Chipsy z brzoskwiń.

Zdrowe owocowe chipsy domowej roboty to bardzo fajna i prosta przekąska, którą łatwo zrobisz samodzielnie w domu.

Chipsy brzoskwiniowe L_05

Chipsy z brzoskwini – tak samo jak same brzoskwinie – są naturalnie bardzo słodkie. Dodatkowy cukier jest zatem zbędny; jedyne czego potrzebujesz, to kilka sztuk słodkich, soczystych i jednocześnie twardawych owoców. Najlepiej sprawdzą się brzoskwinie UFO, zwykłe są przeważnie zbyt miękkie. Jeśli brzoskwinie będą zbyt dojrzałe, możesz mieć problem z pokrojeniem ich w cienkie plastry. Dobrze wypieczone (wysuszone) są idealnie chrupkie.

Chipsy brzoskwiniowe L_03

Chipsy brzoskwiniowe L_06

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 60 stopni.

2. Brzoskwinie umyj, osusz, wypestkuj i pokrój w cienkie plasterki (dowolnie – w mniejsze lub większe).

3. Plasterki owoców rozłóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ) i piecz 12 godzin. W połowie czasu pieczenia obróć owoce na drugą stronę (ZOBACZ).

Smacznego!

Chipsy brzoskwiniowe L_08

Chipsy brzoskwiniowe L_04