Gorzka czekolada z chili. Ostra jak diabli.

SOLE to niewielka rodzinna manufaktura czekoladowa, działająca w Barcelonie od 1946 roku. Wytwarza ekologiczne czekolady ze składników pochodzenia organicznego. Produkty SOLE nie zawierają rafinowanego cukru, sztucznych dodatków, aromatów, mleka ani innych składników pochodzenia zwierzęcego (są wegańskie i bezglutenowe).

To organiczna hiszpańska czekolada, z krótką listą bardzo dobrych składników i naprawdę mocnym akcentem chili. Chociaż z etykiety wynika, że chili jest tu tylko 0,3%, każda kostka jest autentycznie PIKANTNA.

Sole Chili L_05

Opakowanie jest typowe dla czekolad bio/organic. Zewnętrzny papier w barwach ziemi, grafika pod tytułem pan w kapeluszu w trakcie sadzenia drzewa i wewnętrzna biała bibuła. Bez zbędnej ekstrawagancji, zgodnie z rynkowym trendem.

Drażni mnie, kiedy czekolada niby z chili w praktyce smakuje tak, jakby obok chili nawet nie leżała. Tu jest inaczej. Kiedy spróbujesz tej tabliczki, przez pierwszych kilka sekund nie wyczujesz chili. Najpierw zwrócisz uwagę na przyjemny wyrazisty aromat i smak kakao (nieprzytłumiony nadmiarem cukru i masła), później na zaskakującą delikatność (jest gorzka, a jednocześnie łagodna) i bardzo fajną chrupkość czekolady, a dopiero po kilku chwilach nastąpi niespodziewany atak ostrych papryczek. Niespodziewany zwłaszcza dla tych, na których postanowisz przetestować ten smak, nie uprzedzając, z czym mają do czynienia:-) Posmak chili czai się w ukryciu, ale gdy już się ujawni, utrzymuje się na podniebieniu dość długo.

Sole Chili L_03

Czekolada jest chrupka, ale nie krucha. Ma gładką, jednolitą strukturę. Jest twarda, zwarta, ale jeśli pozwolisz jej rozpuścić się na języku, docenisz przyjemną kremowość.

Podsumowując, gorzka Sole z chili jest bardzo smaczna, a co dla mnie najważniejsze, nie ma tu ściemy i udawania. Kto nie chce czekolady z ostrą papryką, i tak jej nie kupi. A kto jest gotów wydać na nią kilka EUR, powinien dostać to, czego oczekuje. Tu nie ma rozczarowania. Jest ostrość i wyrazistość. Jest chili. Jest bardzo dobry produkt wyłącznie z certyfikowanych składników organicznego pochodzenia.

Czekoladę w tym i kilku innych smakach (ZOBACZ) kupiliśmy w Barcelonie (w dzielnicy Gràcia) w sklepie z żywnością organiczną i bezglutenową. Jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków, warto wybrać inny, ale generalnie organiczne czekolady Sole można kupować w ciemno. Warto!

Sole Chili L_04

Czekolada nie zawiera glutenu ani lecytyny. Może zawierać śladowe ilości mleka i suszonych owoców.

Ocena: 94/100

Opakowanie: papier i bibuła
Waga: 100 g
Format: klasyczna prostokątna tabliczka podzielona na 32 kostki
Producent: Chocolates Sole (Hiszpania, Barbera del Valles), strona internetowa SOLE – TUTAJ

Skład: organiczne kakao, organiczne masło kakaowe, organiczny cukier trzcinowy, organiczna wanilia, organiczne chili (0,3%). Zawartość kakao w czekoladzie: min. 73 %.

Gdzie kupić: Barcelona, Madryt (Hiszpania) | a w Polsce: sklep z żywnością organiczną www.firstclassfood.pl
Cena: w Polsce – od 10 do 17 PLN w zależności od wersji smakowej, w Hiszpanii ok. 4 EUR

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

Sole Chili L_02

Czekolada_03