• ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka (2%)

Owsianka, pod względem walorów zdrowotnych, bije na głowę wszelkiej maści płatki śniadaniowe, dlatego im szybciej zrezygnujecie z tych ostatnich, tym lepiej.

Poprzedni przepis na owsiankę (z jagodami goji i orzechami) znajdziecie TUTAJ. Do owsianki nie dodaję miodu, ani tym bardziej cukru, ponieważ gruszki są wystarczająco słodkie.

1. Gruszki obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie na małe kawałki.

2. Do niedużego garnka wlejcie mleko, dodajcie pokrojone gruszki i zagotujcie.

3. Do gorącego mleka z owocami dodajcie płatki owsiane, zamieszajcie i pogotujcie ok. 2 minut na małym ogniu.

4. Następnie, dodajcie cynamon, zamieszajcie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie zawartość i odstawcie na 3 minuty.

5. Przełóżcie owsiankę do naczynek i wcinajcie póki gorące ;-)

Smacznego!