- 150 g makaronu limonkowego (Roselline al limone)
- 1 pomarańcza
- 1 czerwony grapefruit
- 1 limonka
- 200 cytrynowej ricotty
- garść świeżych listków mięty
- oliwa extra vergine z pomarańczą
Zima to czas najsmaczniejszych (czyli najbardziej soczystych i aromatycznych) cytrusów, warto więc wykorzystywać je w kuchni na różne sposoby. Na przykład tak, jak w tym przepisie.
Użyłem tu makaronu limonkowego, w którego smaku faktycznie można wyczuć limonkę, ale możesz oczywiście zastąpić go innym.
Jeśli grapefruit jest dla Ciebie zbyt kwaśny, możesz zamiast niego użyć np. części pomelo. Dodatkowej smakowej nuty dodaje tu także bardzo smaczna pomarańczowa oliwa extra vergine (La Masrojana).
1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy odcedź i przestudź.
2. W tym czasie obierz pomarańczę ze skóry i usuń białą błonę, odkrawając ją ostrym nożem, tak by pozostał sam miąższ. Następnie wytnij cząstki pomarańczy, pozostawiając oddzielające je błony i wrzuć je do miski. Wyciśnij sok z tego, co pozostało z pomarańczy.
3. Te same czynności powtórz z grapefruitem. Większe cząstki owocu podziel na pół.
4. Dodaj do miski sok z limonki.
5. Dodaj pokrojoną cytrynową ricottę (więcej możesz przeczytać o niej TUTAJ) oraz listki mięty.
6. Dodaj makaron i trochę oliwy. Delikatnie wymieszaj całość dłońmi i nałóż porcje na talerze. Skrop oliwą z pomarańczą.
Smacznego!
Świetny pomysł! Rzadko widuję grejfruty w „konkretnych” daniach!
A gdzie mozna znalezc taka ricotte?? Albo czym ewentulanie zastapic aby bylo tak samo (lub prawie) smakowite?? ;)
Ricotta cytrynowa jest dostepna w almie, a mozna ja zastapic kazdym delikatnym serem, np. typu twarozkowego (jesli chodzi o inne wloskie, moze byc robiola, stracchino albo nawet mozzarella), pozdrawiam
Mam w planach zrobic domowa wersje takiej cytrynowej ricotty z pieca. Jesli bedzie sukces, przepis pojawi sie na blogu, pozdrawiam :-)
Dzieki, nie powinno wiec byc problemu ze zdobyciem go. W takim razie przepis do wyprobowania i to koniecznie. Pozdrawiam
Smacznego, pozdrawiam!