• 1 dynia Blue Ballet
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 papryczki serrano (La Costena)
  • trochę świeżego lubczyku lub pietruszki
  • sos sojowy lub Worcestershire
  • kolendra
  • oliwa extra vergine (opcjonalnie)

Zapraszam po kolejny przepis na faszerowaną dynię.

Tym razem wykorzystałem dynię Blue Ballet. Dojrzała dynia tego gatunku ma intensywny, ogórkowy aromat i jest bardzo soczysta. Dzięki temu dobrze nadaje się do zapiekania – wilgotność samego warzywa oraz przykrycie połówek dyni folią skutecznie zapobiegną wysuszeniu farszu. Odpowiednio długo pieczony Blue Ballet nadaje się do zjedzenia w całości (ze skórką), ale danie można serwować również wtedy, gdy tylko sam miąższ stanie się wystarczająco miękki.

1. Rozgrzejcie piekarnik do 200-220 stopni.

2. Ugotujcie kaszę gryczaną.

3. W tym czasie, pokrójcie pierś kurczaka na niewielkie kawałki (można je wcześniej zamarynować w sosie sojowym lub Worcestershire).

4. Na patelnię wrzućcie trochę nasion kolendry i przez chwilę je przyprażcie. Dodajcie kurczaka (razem z marynatą) i podsmażcie. Wlejcie sos sojowy lub Worcestershire, jeśli wcześniej nie marynowaliście mięsa. Można dodać również trochę przyprawy 5 smaków.

5. W misce wymieszajcie ugotowaną kaszę, kurczaka, posiekane papryczki serrano oraz lubczyk. Całość doprawcie pieprzem.

6. Dynię przekrójcie na pół i wydrążcie gniazdo nasienne. Wlejcie do środka nieco oliwy. Bardzo dojrzała dynia będzie na tyle soczysta, że można zrezygnować z oliwy.

7. Wypełnijcie połówki farszem i przykryjcie ich wierzch folią aluminiową.

8. Wstawicie dynię do piekarnika na 60-75 minut. W razie potrzeby, można piec dłużej.

Smacznego!