- 500 g mąki pszennej (typ 00)
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 25 g świeżych drożdży
- 8 łyżek oliwy extra vergine
- 6 łyżek cukru palmowego (albo dark muscovado)
- 0,5 kg wiśni
- sól
Focaccia w wersji deserowej, ale bardziej wytrawnej niż słodkiej.
Tak przygotowana focaccia ma raczej wytrawny, niezbyt słodki smak i przypomina trochę klasyczny drożdżowy placek. W przeciwieństwie jednak do typowego ciasta drożdżowego, nie zawiera w składzie jajek, mleka ani masła.
Użyłem ciemnego cukru palmowego, który wraz z sokiem z wiśni ładnie skarmelizował się na wierzchu ciasta. To prawdopodobnie najsmaczniejsza focaccia, jaką do tej pory zrobiłem, a najlepszym na to dowodem okazała się jej wyjątkowa zdolność do błyskawicznego znikania z talerza.
Sprawdźcie sami :-)
1. W małej miseczce wymieszajcie wodę z drożdżami i 4 łyżkami cukru. Dodajcie szczyptę soli oraz oliwę.
2. Z mąki uformujcie kopczyk, wlejcie do środka wodę z drożdżami i wymieszajcie.
3. Zagniatajcie ciasto przez ok. kwadrans, następnie przełóżcie je do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę. Do wyrobienia ciasta można użyć także maszyny do chleba (program pizza – u mnie trwa 50 minut).
4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i wydrylujcie wiśnie. Naczynie do zapiekania wyłóżcie papierem do pieczenia. Na papier wlejcie niewielką ilość oliwy i rozsmarujcie ją po całej powierzchni.
5. Ciasto podzielcie na dwie połowy. Połówkę rozwałkujcie na placek odpowiedniej wielkości i wyłóżcie nim dno naczynia do zapiekania, w razie potrzeby delikatnie rozciągając ciasto, żeby dokładnie zmieściło się w naczyniu. Uważajcie, by nie przedziurawić ciasta.
6. Na ciasto wyłóżcie połowę wiśni i posypcie je łyżką cukru.
7. Drugą połowę ciasta rozwałkujcie na placek tej samej wielkości i przykryjcie nim ciasto wraz z wiśniami w naczyniu.
8. Połączcie brzegi ciasta, a na wierzchu ułóżcie pozostałe wiśnie, lekko wgniatając je w placek – ostrożnie, by nie przedziurawić ciasta.
9. Wierzch skropcie oliwą i posypcie łyżką cukru.
10. Wstawcie focaccię do piekarnika na ok. 40-45 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.
Smacznego!
Przepis na focaccię z pomidorami znajdziecie TUTAJ.
Z wiśniami! Uwielbiam!!!
Ale pycha :)
Zrobiłam wczoraj i wyszła super pyszna. Stanowczo będę wracać do tego przepisu.
Dzięki :)
Bardzo prosze, cala przyjemnosc po mojej stronie ;-)
A ta mąka pszenna to co ??? bezglutenowa??????????
Mąka pszenna oczywiście zawiera gluten. Proszę przeczytać ten wpis: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/facet-i-kuchnia-zrywa-z-glutenem/
Facet i Kuchnia jest serwisem bezglutenowym od maja 2014 r. Wcześniej publikowane przepisy mogą zawierać gluten, pozdrawiam