• ok. 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki soku z grapefruitów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słoik limonek w syropie (ETERNO)

Atrakcyjnie prezentujące się placki, przygotowane z wykorzystaniem świeżo wyciśniętego soku z owoców.

Sok z cytrusów doskonale nadaje się do przygotowania placków. W tym przypadku użyłem świeżego soku z grapefruita (można go zastąpić kupnym sokiem 100% bez cukru), który wyraźnie wpłynął na pyszny smak placków. Za dodatkowy efekt odpowiadają zatopione w cieście plastry limonki w słodkiej zalewie. Spróbujcie.

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 25 placuszków.

1. Wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia, sól i sok, aż uzyskacie dość płynne ciasto (rzadsze niż na zwykłe placki i gęstsze niż ciasto naleśnikowe). W razie potrzeby dodajcie więcej mąki albo soku.

2. Natłuśćcie niewielką ilością masła poszczególne kółka patelni do placków, a następnie do każdego kółka włóżcie plasterek limonki*. Chwilę podsmażcie, aż zaczną się karmelizować, a następnie wlejcie ciasto. Po chwili, przy pomocy noża, odwróćcie placki na drugą stronę.

3. Jeśli zabraknie limonek, efekt skarmelizowanego wierzchu placków można uzyskać, wlewając do każdego kółka patelni trochę syropu ze słoika, a na niego – ciasto.

4. Gotową porcję placków skropcie odrobiną syropu ze słoika.

Smacznego!

Placki grapefruitowe L_15

*Limonki w syropie (ETERNO). Skład: limonki 52%, cukier, alkohol 1,2%.