• 100 g rukoli
  • 100 g serrano
  • 2 białe brzoskwinie
  • 2-3 zwykłe brzoskwinie
  • ok. 200 g solankowej owczej ricotty
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny

Grillowane brzoskwinie na rukoli z owczą ricottą i serrano.

Grillowane brzoskwinie i surowa szynka to klasyczne zestawienie. I nic dziwnego – obydwa składniki świetnie do siebie pasują.

Za sprawą rukoli i ricotty (tu: kruchej solankowej) sałatka nabiera nieco bardziej wyrafinowanego charakteru.

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej mocno patelnię grillową.
  2. Przetnij białe brzoskwinie w poprzek na pół i usuń pestki. Zwykłe brzoskwinie podziel na ćwiartki.
  3. Grilluj brzoskwinie ze wszystkich stron, zaczynając od strony ze skórką.
  4. Rozłóż na talerzach warstwę rukoli.
  5. Na rukoli ułóż grillowane brzoskwinie oraz szynkę. Posyp pokruszoną ricottą.
  6. Sałatkę skrop oliwą extra vergine oraz octem balsamicznym.

Brzoskwinie z serrano_02

Brzoskwinie z serrano_06

Brzoskwinie z serrano_01