• 70 g łuskanego słonecznika
  • 30 g czarnuszki
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 60 g łuskanych nasion konopi
  • 100 g polenty
  • 300 ml wody
  • 60 ml oleju konopnego albo oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli (tu: różowa himalajska)
  • 2 kopiaste łyżki kurkumy

Krakersy z polenty – bezglutenowe i wegańskie.

Krakersy z polenty smakują doskonale – są idealnie chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste i lekko słone.

Podstawę ciasta stanowią polenta, konopie i łuskany słonecznik. Polenta to włoska kaszka kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz oczywiście online.

Polenta sprawdziła się w tym przepisie doskonale; to chyba najsmaczniejsze krakersy/chrupkie chlebki, jakie dotąd upiekłem, a było ich już całkiem sporo (PRZEPISY). Ciasto z polenty jest mniej lepkie i wyjątkowo łatwo rozprowadza się na blasze. Intensywnie żółty, apetyczny kolor krakersów zapewnia kurkuma.

Takie sucharki mogą służyć jako doskonała, zdrowa, domowej roboty przekąska, dodatek do piwa (o fajnym bezglutenowym wspominałem TUTAJ), cydru lub innych ulubionych trunków albo np. jako podstawa mini kanapek z dodatkiem sera, ziół, oliwek, etc.

Kolejny raz używam tu znakomitych łuskanych ziaren konopi; są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce:-) Pisałem już kilkukrotnie, że konopia to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.

Jeśli nie lubisz czarnuszki, możesz zastąpić ją czarnym lub białym sezamem.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 25-30 krakersów, w zależności od wielkości kwadratów, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta. Możesz też wyciąć okrągłe krakersy (przy pomocy foremki albo małej szklanki).

Sprawdź też przepis na: KRAKERSY Z ZIAREN

Krakersy z kurkuma L_05

Krakersy z kurkuma L_06

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
  3. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Jeśli zostanie Ci ciasto, które nie zmieści się na blasze, upiecz je w drugiej turze.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kawałki.
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż krakersy będą chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

Krakersy z kurkuma L_02

Krakersy z kurkuma L_09