• 125 g bezglutenowego makaronu (tu: gryczane fusili)
  • 1 duży por
  • 2 jajka
  • ok. 12 szprotek z puszki
  • 1/3 natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pimentonu (mielona wędzona papryka)
  • trochę suszonych ziół (np. tymianek lub zioła prowansalskie)
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka z makaronu i pora ze szprotkami.

Użyłem tu bezglutenowego fusili (świderki) z mąki gryczanej (ZOBACZ), ale oczywiście (jak w każdym daniu z użyciem bezglutenowego makaronu) możesz zastąpić go zwykłym makaronem, jeżeli nie eliminujesz z codziennej diety glutenu.

Por w zapiekankach sprawdza się doskonale, więc także w tym przypadku musiał zdać egzamin.

Użyłem świetnych szprotek z puszki, przywiezionych z Rygi (ZOBACZ), ale spokojnie możesz wykorzystać też inne rybki. Wcześniej upewnij się tylko, że ich skład jest dla Ciebie akceptowalny.

Makaron szprotki L_ 06

Makaron szprotki L_ 05

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do odcieknięcia.

3. Dokładnie umyty i posiekany por podsmaż na patelni, co jakiś czas mieszając, wraz ze szczyptą soli, sporą ilością pieprzu oraz pimentonem. Po 2-3 minutach wlej trochę wody i duś całość, aż por całkowicie zmięknie, a woda odparuje.

4. W misce wymieszaj makaron z porem i natką. Dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj.

5. Natłuść naczynka do zapiekania (kilka małych albo jedno duże), przełóż do nich makaron z porem i ‚artystycznie’ powtykaj w nie szprotki. Możesz również po prostu wymieszać szprotki razem z makaronem i porem, i zapiec w ten sposób.

6. Wstaw do piekarnika. W przypadku zapiekania w małych naczynkach wystarczy 20-25 minut pieczenia, w innych przypadkach zapiekaj kilka minut dłużej.

Smacznego!

Makaron szprotki L_ 02