• 4 marchewki
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • 200 g fety
  • garść rukoli
  • 2 jajka
  • pieprz

Wytrawne placki z marchewki – bez dodatku mąki.

Placki z marchewki nie formują się tak łatwo, jak np. z ziemniaków, które są pełne skrobi, dlatego w tym przypadku rolę „spoiwa” spełnia ser oraz jajka. To wystarczy, choć placki są dość delikatne i lepiej smażyć je ostrożnie. Gdy któryś z placków się rozpadnie, nie ma powodów do nerwów – po prostu wrzućcie go z powrotem do miski i wymieszajcie z resztą masy. Gotowe placki można podawać bez dodatków albo np. z jogurtem.

1. Marchewki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach lub w malakserze.

2. Do miski z marchewką dodajcie posiekaną cebulę i rukolę.

3. Wrzućcie pokruszoną na kawałki fetę i dokładnie wymieszajcie, rozgniatając łyżką większe kawałki sera.

4. Dodajcie jajka i sporo pieprzu, a następnie jeszcze raz wymieszajcie. Marchewkowa masa powinna być lepka i łatwa do formowania placków.

5. Formujcie placuszki w dłoniach (trochę tak, jak kotlety mielone) i smażcie z obydwu stron na gorącej natłuszczonej patelni. Placki są delikatne, więc obracajcie je na drugą stronę tylko raz.

Smacznego!

Placki marchewkowe L_03